Επιστροφή στα θρανία: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή στο σχολείο;

Οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν στο τέλος τους και τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία.

Ευσταθία Παπαδά
Επιστροφή στα θρανία: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή στο σχολείο;

Εκτός από τις λίστες με τα σχολικά θα σας απασχολεί σίγουρα η διατροφή του παιδιού στο σχολείο. Ας δούμε λοιπόν πώς θα πρέπει να διατρέφονται τα παιδιά μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι.

1.Λαμβάνουμε υπόψη την ώρα που τελειώνει το σχολικό πρόγραμμα. Αν παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο τότε θα πρέπει να τους παρέχετε και το μεσημεριανό. Διαφορετικά, θα χρειαστούν μόνο 1-2 snacks από το σπίτι.

2. Επιλέγουμε τα snacks αναλόγως της ηλικίας και του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας των παιδιών. Τα μεγαλύτερα παιδιά και τα παιδιά με αυξημένη φυσική δραστηριότητα θα χρειαστούν ένα μεγαλύτερο snack ή 1-2 μικρότερα για να τα καταναλώσουν μέσα στην ημέρα. Χρειάζεται προσοχή ωστόσο στην επιλογή του snack, καθώς η κατανάλωση ενός snack μεγαλύτερου από αυτό που χρειάζεται το παιδί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρεξης για το μεσημεριανό γεύμα. Αν ωστόσο μετά το σχολείο το παιδί έχει κατευθείαν προπόνηση, τότε το δεύτερο snack είναι καλό να καταναλώνεται στο τελευταίο διάλειμμα του σχολείου.

3. Ετοιμάζουμε τα snacks στο σπίτι και αποφεύγουμε τα συσκευασμένα τρόφιμα. Αν και οι έτοιμες λύσεις, όπως οι μπάρες δημητριακών, τα crackers και οι έτοιμοι χυμοί φρούτων μπορεί να είναι σας φαίνονται δελεαστικές όταν δεν έχετε χρόνο, ωστόσο είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι. Επιπλέον κάποιες επιλογές που προσφέρουν τα σχολικά κυλικεία (π.χ. σφολιάτες) είναι ακατάλληλες για τα παιδιά.

4. Φροντίζουμε τα snacks να περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Επιλέγουμε ένα τρόφιμο από την κάθε ομάδα.

Ομάδα υδατανθράκων:φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά σε sticks, ψωμί ολικής άλεσης, κουλούρι Θεσσαλονίκης, σπιτικές μπάρες δημητριακών, αραβική πίτα

Ομάδα πρωτεΐνης: γιαούρτι και τυρί χαμηλών λιπαρών, βραστό αυγό

Ομάδα λιπαρών: ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι, αβοκάντο

Για να ετοιμάσετε το μεσημεριανό γεύμα του παιδιού σε περίπτωση που παρακολουθεί το ολοήμερο σχολείο γεμίστε το φαγητοδοχείο του ως εξής:

Το ½ θα πρέπει να καταλαμβάνεται από φρούτα και λαχανικά (2-3 είδη για ποικιλία θρετπικών συστατικών), το ¼ από καλής ποιότητας υδατάνθρακες όπως μακαρόνια ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και κινόα και το υπόλοιπο ¼ από πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο, το ψάρι και τα όσπρια. Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο ως πηγή καλών λιπαρών.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

Συμβουλές για την προετοιμασία του φαγητού

  • Προετοιμάστε από το προηγούμενο βράδυ τα snacks ή το μεσημεριανό. Έτσι θα αποφύγετε το πρωινό άγχος της ετοιμασίας.
  • Εμπλέκετε τα παιδιά στην προετοιμασία. Έτσι θα τα βοηθήσετε να εξοικειωθούν με τα τρόφιμα και την υγιεινή διατροφή.
  • Κόβετε τα τρόφιμα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Για τα μικρότερα παιδιά είναι καλύτερα να έχετε ήδη κόψει το κολατσιό σε μικρότερα κομμάτια για να τα διευκολύνετε στην κατανάλωση.

Τέλος, μην ξεχνάτε να δίνετε πάντα ένα μπουκαλάκι με νερό ή το αγαπημένο παγούρι του παιδιού για να κάνετε την κατανάλωσή του πιο ευχάριστη. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για μικρούς και μεγάλους, αλλά ιδίως για τα παιδιά που παίζουν και ασκούνται είναι ακόμα περισσότερο απαραίτητη. Βάλτε σα στόχο μαζί με το παιδί να αδειάζει και να ξαναγεμίζει το μπουκάλι του τουλάχιστον μία φορά μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι.

Καλή σχολική χρονιά!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved