Θέλω να ξεκινήσω μια χορτοφαγική διατροφή: Τι πρέπει να προσέξω;

Η χορτοφαγική διατροφή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς αυτή για διάφορους λόγους, όπως τα δικαιώματα των ζώων, η βελτίωση της υγείας και η κλιματική αλλαγή.

Ευσταθία Παπαδά
Θέλω να ξεκινήσω μια χορτοφαγική διατροφή: Τι πρέπει να προσέξω;

Αν σκέφτεστε να γίνεται χορτοφάγος τότε θα πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:

Η ενημέρωση είναι απαραίτητη!

Η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής δε σημαίνει ότι θα τρώτε μόνο σαλάτες όπως πιστεύουν πολλοί. Η πρακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες, όπως πρωτεΐνης, βιταμίνης Β12, σιδήρου και ασβεστίου. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει στο σχεδιασμό ενός επαρκούς και κατάλληλου για τις ανάγκες σας διατροφικού πλάνου.

Η χορτοφαγική διατροφή δεν είναι απαραίτητα υγιεινή αν δεν κάνετε προσεκτικές επιλογές

Έτοιμα χορτοφαγικά γεύματα και snacks αλλά και υποκατάστατα κρέατος είναι συνήθως αρκετά επεξεργασμένα και πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, όπως και τα ανάλογα μη χορτοφαγικά. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αφιερώνετε χρόνο στο μαγείρεμα και στην επιλογή υγιεινών τροφών στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Επιλέξτε τις καλύτερες πηγές μη ζωϊκής πρωτεΐνης

Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης δε θα πρέπει να σας ανησυχεί αν συνδυάζετε κατάλληλα τις τροφές. Τα φασόλια, οι φακές, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης μεταξύ άλλων φυτικών πηγών.

Η ισορροπία είναι απαραίτητη

Τα λαχανικά είναι δροσιστικά και χορταστικά, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό αλλά από μόνα τους δεν αποτελούν πλήρες γεύμα. Φροντίστε κάθε σας γεύμα να περιέχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λιπαρά για να είναι ισορροπημένο και να σας παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Συνδυάστε για παράδειγμα, ρύζι με όσπρια και λαχανικά και προσθέστε ελαιόλαδο που θα σας δώσει καλά λιπαρά.

Ίσως διαπιστώσετε αλλαγές στη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος

Η αύξηση του περιεχομένου της διατροφής σε φυτικές ίνες ίσως προκαλέσει φούσκωμα και πιο τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα. Αυτό είναι φυσιολογικό και σταδιακά το σώμα σας θα προσαρμοστεί, αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάτε την καλή ενυδάτωση για να μπορούν να διέρχονται οι φυτικές ίνες από τον πεπτικό σωλήνα.

Δε χρειάζεται να γίνετε κατευθείαν αποκλειστικά χορτοφάγοι (vegans)

Μπορείτε να αποκλείσετε το κρέας από τη διατροφή σας και σταδιακά να αποκλείσετε αν θέλετε και τα παράγωγά του. Μην ξεχνάτε ωστόσο ότι και οι χορτοφάγοι που συνεχίζουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αυγά απολαμβάνουν επίσης πολλά από τα οφέλη υγείας της χορτοφαγικής διατροφής.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Κεντρική photo : TalkLocal

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved