Ποιες τροφές θεωρούνται εσφαλμένα υγιεινές;

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία τροφίμων προκειμένου να ικανοποιήσει τους καταναλωτές που θέλουν να προσέχουν την υγεία τους παρέχει πληθώρα συσκευασμένων τροφών λανσάροντάς τα ως υγιεινά.

Ποιες τροφές θεωρούνται εσφαλμένα υγιεινές;

Είναι όμως στην πραγματικότητα τόσο υγιεινά όσο διαφημίζονται; Ας δούμε μερικά τέτοια παραδείγματα.

Μπάρες δημητριακών

Ενώ διαφημίζονται ως ένα υγιεινό ενδιάμεσο snack, κάποιες είναι τόσο πλούσιες σε ζάχαρη και θερμίδες που πλησιάζουν την περιεκτικότητα των μπάρων σοκολάτας. Επιπρόσθετα περιέχουν και αρκετό νάτριο για λόγους συντήρησης και βελτίωσης της γεύσης. Έτσι, λοιπόν αν θέλετε να έχετε τις μπάρες δημητριακών στο διαιτολόγιό σας, προτιμήστε εκείνες με τα λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα και με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας μπάρες δημητριακών, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με λίγο ή και καθόλου μέλι.

Έτοιμα mix ξηρών καρπών

Διαφημίζονται ως ένα υγιεινό κι εύκολο στη μεταφορά του θρεπτικό snack, ωστόσο πρέπει να προσέξετε το περιεχόμενό του στους ξηρούς καρπούς. Είναι πιθανό να περιέχουν αλατισμένους ξηρούς καρπούς, ή ξηρούς καρπούς με πρόσθετο αλμυρό ή γλυκό περίβλημα, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών αφού αυξάνεται το περιεχόμενο σε αλάτι και ζάχαρη. Επιλέγετε λοιπόν το mix ξηρών καρπών που περιέχει ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Chips λαχανικών

Αποτελούν μία σχετικά νέα εκδοχή αλμυρών snacks με βάση λαχανικά όπως το καρότο και το παντζάρι. Διαφημίζονται ως περισσότερο υγιεινά από τα κλασσικά chips, καθώς έχουν ως βάση λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες. Η αλήθεια είναι ότι η επεξεργασία στην οποία υπόκεινται τα λαχανικά είναι τέτοια ώστε το περιεχόμενο σε θρεπτικά συστατικά μειώνεται κατακόρυφα. Επιπρόσθετα, το τηγάνισμα και η προσθήκη άλατος οδηγεί σε παρόμοια σύσταση με τα κλασσικά chips πατάτας. Η καλύτερη εκδοχή για την κατανάλωση λαχανικών είναι φυσικά τα φρέσκα λαχανικά. Αν όμως σας αρέσει το τσιμπολόγημα αλλά δε θέλετε να φορτώνεται τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες κι επιβλαβή θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να κόψετε στικς λαχανικών όπως το καρότο και το αγγούρι με σπιτικό ντιπ γιαουρτιού ή χούμους.

Αθλητικά ποτά και νερό με ενισχυμένη γεύση

Είναι λογικό οι καταναλωτές να θεωρούν ότι τα αθλητικά ποτά είναι υγιεινά και ωφέλιμα, εφόσον διαφημίζονται από αθλητές υψηλών επιδόσεων. Ωστόσο, αν εσείς ή το παιδί σας δεν ασχολείστε με τον πρωταθλητισμό κι έχετε εντατικές προπονήσεις, μακράς διάρκειας ή σε υψηλές θερμοκρασίες, τότε δεν υπάρχει λόγος να λαμβάνετε περιττές θερμίδες από τα σάκχαρα που περιέχουν τα αθλητικά ποτά. Το ίδιο ισχύει και το νερό με ενισχυμένη γεύση που περιέχει τεχνητά αρώματα και γλυκαντικές ουσίες. Αν θέλετε να δώσετε διαφορετική γεύση στο νερό σας, μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια από το αγαπημένο σας φρούτο ή από λεμόνι που θα αρωματίσει ευχάριστα το νερό.

Έτοιμα SMOOTHIES

Τα έτοιμα smoothies συχνά θεωρούνται ως μία υγιεινή εναλλακτική όταν είμαστε εκτός σπιτιού και θέλουμε ένα υγιεινό ρόφημα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση, καθώς πολλές φορές τα έτοιμα smoothies περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και συντηρητικά. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι προτιμώντας τα smoothies αφαιρούμε το περιεχόμενο των φρούτων σε φυτικές ίνες και καταναλώνουμε μία συμπυκνωμένη πηγή σακχάρων. Αν λοιπόν σας αρέσουν τα smoothies είναι προτιμώτερο να τα φτιάχνετε μόνοι σας για να γνωρίζετε ακριβώς το περιεχόμενό τους, ενώ το ιδανικό είναι να καταναλώνετε ολόκληρα τα φρούτα.

Προϊόντα χαμηλά ή χωρίς λιπαρά

Τα συσκευασμένα προϊόντα χαμηλά ή χωρίς λιπαρά συνήθως περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση μετά την αφαίρεση του λίπους. Έτσι, λοιπόν στο 90% των περιπτώσεων τα light προϊόντα δεν αποτελούν καλύτερες επιλογές από τα αντίστοιχα πλήρη σε λιπαρά προϊόντα. Καλό είναι λοιπόν να συγκρίνετε τις ετικέτες των light και των πλήρων προϊόντων και να επιλέγετε εκείνι που ανά μερίδα περιέχει λιγότερες θερμίδες, λίπος, ζάχαρη και αλάτι.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Photo: Easy Health Options

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved