Αισθάνομαι συνεχώς πείνα. Γιατί μου συμβαίνει αυτό;

Το αίσθημα συνεχούς πείνας είναι συχνό φαινόμενο σε μικρούς και μεγάλους και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Αισθάνομαι συνεχώς πείνα. Γιατί μου συμβαίνει αυτό;

Παρακάτω θα δείτε μερικούς από αυτούς καθώς και τρόπους για να το αντιμετωπίσετε.

Τρώτε συχνά σφολιατοειδή, γλυκά και σακχαρούχα ποτά;

Οι τροφές αυτές σας δίνουν πολλή ενέργεια παροδικά, αλλά δε σας κρατούν χορτάτους για πολλές ώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα απότομα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αυξάνουν την έκκριση μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης που είναι το μέσο που βοηθά τη γλυκόζη να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα του οργανισμού μας. Στη συνέχεια οι μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης μειώνουν απότομα τη γλυκόζη στο αίμα με αποτέλεσμα να νιώθουμε πείνα. Καλύτερες επιλογές: προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά που περιέχουν φυτικές ίνες, καλά λιπαρά (π.χ. σολωμός, ξηροί καρποί) και άπαχη πρωτεΐνη (π.χ. αυγά, πουλερικά).

Είστε πολύ αγχωμένοι;

Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, η οποία φαίνεται να αυξάνει την όρεξη. Όταν το στρες μειώνεται και η κορτιζόλη επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε η όρεξη μειώνεται. Για να αποφύγετε το αίσθημα της συνεχούς πείνας σε περιόδους στρες, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας από το φαγητό και να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι.

peina

Τρώτε πολύ γρήγορα;

Όταν τρώτε λαίμαργα και γρήγορα, δε δίνετε στον οργανισμό τον απαραίτητο χρόνο για να αναγνωρίσει το αίσθημα του κορεσμού. Η αργή κατανάλωση του φαγητού προσφέρει περισσότερη ικανοποίηση με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας (τουλάχιστον 20 λεπτά), τρώτε μικρές μπουκιές και απολαύστε το φαγητό σας.

Μήπως είστε αφυδατωμένοι;

Τις περισσότερες φορές που νιώθετε πείνα, πρόκειται στην πραγματικότητα για δίψα. Πιείτε ένα ποτήρι νερό δώστε λίγο χρόνο, κι αν το αίσθημα της πείνας παραμένει τότε μπορείτε να καταναλώσετε ένα snack. Επειδή μάλιστα θα έχετε πιει νερό πριν, η πιθανότητα να φάτε μεγάλες ποσότητες φαγητού μειώνεται.

Επηρεάζεστε από τα εξωτερικά ερεθίσματα;

Μήπως κάθε φορά που περνάτε έξω από ένα φούρνο ή ένα ζαχαροπλαστείο, η βιτρίνα και η μυρωδιά σας κάνουν να πεινάτε; Είδατε το συνάδελφό σας να τρώει σοκολάτα στο διπλανό γραφείο και ξαφνικά αισθάνεστε πείνα; Αν τέτοια παραδείγματα είναι συχνά στην καθημερινότητά σας, τότε μάλλον είστε επιρρεπής στα εξωτερικά ερεθίσματα και θα πρέπει κάθε φορά που σας συμβαίνει να διακρίνετε αν πρόκειται για πραγματική πείνα. Ένας απλός τρόπος είναι και πάλι να αποσπάσετε την προσοχή σας με κάποια άλλη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα να αλλάξετε τη διαδρομή που ακολουθείτε αποφεύγοντας να περάσετε από «επικίνδυνα» σημεία!

Μήπως υπάρχει κάποιο αδιάγνωστο πρόβλημα υγείας;

Η πολυφαγία αποτελεί ένα από τα κλασσικά συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη αφού η διαταραχή στην παραγωγή της ινσουλίνης οδηγεί σε αδυναμία της φυσιολογικής χρήσης της γλυκόζης για την παραγωγή ενέργειας με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δίνει το σήμα της πείνας προκειμένου να εξασφαλίσει ενέργεια. Επιπρόσθετα, άλλο ένα πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το αίσθημα της διαρκούς πείνας είναι ο υπερθυρεοειδισμός. Αν λοιπόν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια αναζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

giatipeinaosinexos2

Πεινάτε περισσότερο και τρώτε μεγάλες ποσότητες όταν είστε στεναχωρημένοι ή εκνευρισμένοι;

Αν ναι, τότε πρόκειται για τη λεγόμενη συναισθηματική υπερφαγία, δηλαδή την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού που ανταποκρίνεται στα συναισθήματά μας. Αν σας συμβαίνει συχνά προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας σε κάποια άλλη δραστηριότητα που σας ευχαριστεί. Σε περίπτωση αυτό δε λειτουργεί μπορείτε να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός συμβούλου.

Λαμβάνετε κάποια από τα παρακάτω φάρμακα;

Διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι πιθανόν να αυξάνουν την όρεξη όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισταμινικά, τα αντιψυχωτικά και τα κορτικοστεροειδή. Αν παρατηρείτε σοβαρή αλλαγή στην όρεξή σας μετά την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής, ενημερώστε το γιατρό σας αλλά μη διακόπτετε την αγωγή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

Μήπως δεν κοιμάστε αρκετά;

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη, δηλαδή της λεπτίνης και της γρελίνης με αποτέλεσμα να αυξάνουν το αίσθημα της πείνας. Επιπλέον, φαίνεται να αυξάνουν την επιθυμία για γλυκά και λιπαρά snacks. Προσπαθήστε λοιπόν να εξασφαλίζετε 7-8 ώρες ύπνου καθημερινά.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved