Πέντε βήματα για ένα υγιεινό πρωινό

Πρόσφατα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bath της Μεγάλης Βρετανίας δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μελέτης τους, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό είναι περισσότερο δραστήριοι, υγιείς και διατηρούν το σωματικό τους βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πέντε βήματα για ένα υγιεινό πρωινό

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές χώρισαν σε δύο ομάδες 23 εθελοντές μεταξύ 21 και 60 ετών ως εξής: την ομάδα που κατανάλωνε πρωινό και την ομάδα που μέχρι το μεσημέρι επιτρεπόταν να καταναλώσει μόνο νερό. Η μελέτη διήρκεσε 6 εβδομάδες και η ομάδα του πρωινού κατανάλωνε καθημερινά μέχρι τις 11.00 περίπου 700 θερμίδες, ενώ ήταν σημαντικό να έχει καταναλώσει τις 350 θερμίδες τις 2 ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα. Το εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι και οι δύο ομάδες μέσα στην ημέρα κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες, καθώς η ομάδα που δεν κατανάλωνε πρωινό αναπλήρωνε την ενέργεια που δεν λάμβανε στο πρωινό τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες της ομάδας πρωινού ήταν πιο δραστήριοι το πρωί και διατηρούσαν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής επιβεβαιώνονται και στα παιδιά, καθώς φαίνεται ότι η σχολική επίδοση επηρεάζεται σημαντικά από την κατανάλωση πρωινού κι επιπρόσθετα το πρωινό συμβάλλει σημαντικά στη διαχείριση του σωματικού τους βάρους.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι επιλογές πρωινού κατάλληλες για ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής. Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να καταναλώνετε ένα πρωινό που θα σας γεμίζει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

1. Μην παραλείπετε τους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για να αναπληρώσουν τα αποθέματα του οργανισμού μας μετά την ολονύκτια νηστεία κι επιπλέον μας προσφέρουν τη γλυκόζη που είναι το απαραίτητο καύσιμο για τον εγκέφαλο. Μην ξεχνάτε να επιλέγετε υδατάνθρακες από προϊόντα ολικής άλεσης και όχι από λευκό αλεύρι, καθώς τα πρώτα περιέχουν φυτικές ίνες που ενισχύουν τον κορεσμό. Επιπλέον, τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν υψηλό περιεχόμενο σε ψευδάργυρο που δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Μην ξεχνάτε τις πρωτεΐνες

Μετά τους υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες θα πρέπει να αποτελούν επίσης μέρος του πρωινού. Ο συνδυασμός τους με τους υδατάνθρακες, θα αποτρέψει την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, ενώ θα επιμηκύνει τις ώρες που αισθάνεστε χορτάτοι. Για παράδειγμα, η προσθήκη γιαουρτιού, γάλακτος ή αυγού στο πρωινό αποτελούν μερικές καλές επιλογές πρωτεΐνης.

3. Δώστε σημασία στην καλή ενυδάτωση

Μετά την ολονύκτια νηστεία, είναι πολύ σημαντικό να αναπληρώσουμε τα υγρά του οργανισμού. Η καλύτερη τακτική είναι να πιούμε ένα ποτήρι νερό αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Στη συνέχεια, το γάλα, το τσάι, ή ένας φρέσκος χυμός μπορούν αν συμβάλουν στην καλή ενυδάτωση.

4. Προτιμήστε ένα ζεστό πρωινό

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές το ζεστό πρωινό είναι περισσότερο εύπεπτο από το κρύο, καθώς είναι πιο εύκολο για τον οργανισμό να ξεκινήσει την πέψη χωρίς να χρειάζεται πρώτα οι τροφές να έρθουν σε θερμοκρασία σώματος. Προτιμήστε λοιπόν ζεστά αφεψήματα, φτιάξτε ζεστό χυλό με βρώμη και γάλα και αποφύγετε τα πολύ κρύα τρόφιμα.

5. Πάρτε το χρόνο σας!

Είναι σημαντικό να ξεκινάτε όμορφα την ημέρα σας συνδυάζοντας το πρωινό σας με το αγαπημένο σας περιοδικό ή την αγαπημένη σας μουσική. Ακόμα, και αν δεν έχετε την πολυτέλεια του χρόνου, προτιμήστε να ξυπνήσετε 10 λεπτά νωρίτερα, αποφεύγοντας να πιείτε μόνο τον καφέ σας βιαστικά πριν φύγετε για τη δουλειά. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι τρώγοντας αργά το πρωινό σας ο εγκέφαλος λαμβάνει το σήμα του κορεσμού με αποτέλεσμα να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερες ώρες.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Πέντε λάθη που αν τα κάνετε κάθε πρωί πρέπει να σταματήσετε, σύμφωνα με τους ειδικούς
Τα παιδιά που τρώνε πρωινό είναι καλύτεροι μαθητές, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη
Υγιεινό πρωινό: 3 διαφορετικές συνταγές για μαμάδες που βιάζονται
Ποιο πρωινό θεωρείται ισορροπημένο;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved