Μαγειρικά «λάθη» που αυξάνουν το βάρος μας

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην προσπάθεια επίτευξης ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι η προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι.

Ευσταθία Παπαδά
Μαγειρικά «λάθη» που αυξάνουν το βάρος μας

Πολλές φορές όμως θα έχετε αναρωτηθεί «Γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος, ενώ δεν τρώω εκτός σπιτιού και προσπαθώ να μαγειρεύω υγιεινά;». Η απάντηση μπορεί να κρύβεται στον τρόπο που μαγειρεύετε και σε κάποια μαγειρικά «λάθη» που αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο μιας συνταγής.

1) Χρησιμοποιείτε λίπος και αλάτι για ενίσχυση της γεύσης;

Μία υγιεινή συνταγή μπορεί να καταλήξει να παρέχει τόσες θερμίδες όσο και μία ανθυγιεινή αν για να ενισχύσετε τη γεύση προσθέτετε περισσότερο ελαιόλαδο και άλλα λίπη. Μην ξεχνάτε ότι παρόλο που το ελαιόλαδο παρέχει καλής ποιότητας λιπαρά, δεν παύει να αποδίδει αρκετές θερμίδες σε μεγάλες ποσότητες. Σκεφτείτε ότι μία κουταλιά της σούπας παρέχει περίπου 120kcal, οπότε θα πρέπει να προστίθεται με φειδώ στις συνταγές σας. Μία κουταλιά της σούπας ανά μερίδα είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα που θα δώσει γεύση και ταυτόχρονα δεν θα αυξήσει πολύ το θερμιδικό περιεχόμενο της συνταγής σας. Επιπλέον, η υπερκατανάλωση άλατος δε βοηθά στην απώλεια βάρους και συνδέεται μακροπρόθεσμα με χρόνια προβλήματα υγείας.
Για να ενισχύσχετε λοιπόν τη γεύση του φαγητού σας προσθέστε τα αγαπημένα σας μπαχαρικά και βότανα, αποφεύγοντας τα έτοιμα μίγματά τους που συνήθως περιέχουν αρκετό αλάτι.

2) Επιλέγετε έτοιμες sauce;

Η ποικιλία και η γεύση των έτοιμων sauce που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ιδιαίτερα δελεαστική, ωστόσο ξέρετε ότι η πλειοψηφία τους περιέχει και αρκετή ζάχαρη; Αν θέλετε να προσθέσετε κάποια sauce στη συνταγή είναι καλό να διαβάσετε πρώτα την ετικέτα με τα συστατικά της και να αποφύγετε εκείνες που περιέχουν ζάχαρη. Η ζάχαρη μπορεί να εμφανίζεται με διάφορα ονόματα, όπως μελάσα, σακχαρόζη, σιρόπι αραβοσίτου υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.
Ιδανικά ετοιμάστε τη δική σας sauce χρησιμοποιώντας συστατικά όπως το ελαιόλαδο, η μουστάρδα, το μέλι και το ξύδι balsamico σε μικρές ποσότητες.

3) Μήπως το παρακάνετε με τη γαρνιτούρα;

Ενώ μέχρι τη στιγμή που θα σερβίρετε το φαγητό σας η συνταγή σας μπορεί να είναι αρκετά υγιεινή και χαμηλή σε θερμίδες, η προσθήκη γαρνιτούρας όπως extra τυρί, έτοιμα dressings, sour cream και άλλα, μπορεί να αυξήσει κατά πολύ το θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου σας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως γαρνιτούρα το φρέσκο σπανάκι και φρέσκα βότανα της αρεσκείας σας.

4) Σερβίρετε μεγάλες μερίδες;

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε στο σερβίρισμα γι΄ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείτε κούπες ή φλιτζάνια για να μετράτε το μέγεθος της μερίδας π.χ. για το ρύζι ή τα μακαρόνια που σερβίρετε. Επιπλέον αν οι ποσότητες των υλικών σε μία συνταγή είναι για 4 άτομα, αλλά εσείς για μαγειρεύετε για δύο άτομα, μην παρασύρεστε και μοιράζετε όλη την ποσότητα στα δύο πιάτα.
Μπορείτε να χωρίσετε τις μερίδες που περισσεύουν και να τις τοποθετήσετε στο ψυγείο για το επόμενό σας γεύμα.

Τώρα λοιπόν που γνωρίζετε τα παραπάνω μπορείτε να αποφεύγετε αυτά τα λάθη και να μην αποθαρρύνεστε στην προσπάθειά σας για την επίτευξη και τη διατήρηση του φυσιολογικού για εσάς σωματικού βάρους.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved