Πώς θα διατηρήσω την καλή ενυδάτωση των παιδιών το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι έχει μπει πλέον για τα καλά και τα παιδιά είναι ελεύθερα να ασχοληθούν με τα αγαπημένα τους αθλήματα, με τα παιχνίδια στην άμμο και το κολύμπι.

Πώς θα διατηρήσω την καλή ενυδάτωση των παιδιών το καλοκαίρι;

Η καλή ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία ανεβαίνει είναι εξαιρετικής σημασίας για την υγεία μικρών και μεγάλων.
Ωστόσο, οι ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού και μάλιστα για αρκετές ώρες κάτω από τον ήλιο μπορούν εύκολα να προκαλέσουν αφυδάτωση στα παιδιά αν οι απώλειες μέσω του ιδρωτα και των ούρων δεν αναπληρώνονται επαρκώς. Σημάδια αφυδάτωσης είναι η ξηροστομία, ο χαμηλός όγκος παραγωγής ούρων, τα σκουρόχρωμα ούρα, η ξηροδερμία, η κόπωση, η ζαλάδα, ο λήθαργος αλλά και η ευερεθιστότητα. Καλό είναι επίσης να θυμάστε πως αν το παιδί σας διψάσει αυτό αποτελεί και το πρώτο σημάδι της αφυδάτωσης.

Για να κρατήσετε τα παιδιά σας καλά ενυδατωμένα τους καλοκαιρινούς μήνες ακολουθήστε τα πέντε απλά βήματα παρακάτω:
Έχετε το νερό σε ορατό σημείο. Όπως πολλές φορές ακόμα κι εμείς οι ενήλικες ξεχνούμε να πιούμε νερό, ακόμα πιο εύκολα συμβαίνει αυτό στα παιδιά. Τοποθετήστε νερό σε ορατό σημείο στην κουζίνα, τοποθετήστε μία κανάτα με νερό στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του γεύματος και μην ξεχνάτε να έχετε ένα ποτήρι με νερό δίπλα στο κρεβάτι των παιδιών για τις νυχτερινές ώρες.
Κάνετε την κατανάλωση του νερού διασκεδαστική. Χρησιμοποιήστε χρωματιστά ποτήρια και καλαμάκια, ή ποτήρια και παγούρια με τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών.
Ενισχύστε τη γεύση και την εμφάνιση του νερού. Αν στα παιδιά σας δεν αρέσει το νερό μπορείτε να το αναμίξετε με χυμό φρούτων για να το κάνετε πιο εύγευστο. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ανακατέψετε 3 μέρη νερού κι ένα μέρος τους αγαπημένου τους χυμού, έτσι ώστε το νερό να αποκτήσει γεύση και χρώμα.
Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σπιτικές γρανίτες. Οι σπιτικές γρανίτες χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αλλά μόνο με τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων είναι μία καλή λύση, έτσι ώστε τα παιδιά να καταναλώσουν νερό και να προσλάβουν κάποια θρεπτικά συστατικά των φρούτων με ευχάριστο τρόπο.
Αποφύγετε τα ποτά με προσθήκη ζάχαρης. Παρόλο που τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά περιέχουν νερό, δεν θα πρέπει να αποτελούν το κύριο μέσο ενυδάτωσης καθώς παρέχουν και αρκετές θερμίδες.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν συμπληρωματικές πηγές ενυδάτωσης λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό, γι’αυτό και δε θα πρέπει να λείπουν από το καθημερινό διαιτολόγιο μικρών και μεγάλων.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved