Πώς οι διατροφικές μας επιλογές θα συμβάλλουν στην υγεία του ήπατος;

Το ήπαρ (συκώτι) αποτελεί ένα ζωτικό όργανο για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, καθώς συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπαρών, στην παραγωγή ορμονών και στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών από τον οργανισμό.

Πώς οι διατροφικές μας επιλογές θα συμβάλλουν στην υγεία του ήπατος;

Συνεπώς η διατήρηση της υγείας του κρίνεται απαραίτητη για τη ζωή. Παρακάτω θα δούμε ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες διατροφικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε.

Αποφεύγουμε λοιπόν τα παρακάτω:

• Λιπαρά κακής ποιότητας. Τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά, όπως είναι τα λιπαρά κρέατα, τα τυριά και τα τηγανητά, δυσχεραίνουν τη λειτουργία του ήπατος και μακροπρόθεσμα οδηγούν στην δημιουργία φλεμονής που μπορεί να βλάψει το συκώτι.
• Ζάχαρη. Μία από τις βασικές λειτουργίες του ήπατος είναι η μετατροπή της περίσσειας ζάχαρης σε λίπος. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης λοιπόν μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση του λίπους στην περιοχή οδηγώντας σε λιπώδη διήθηση του ήπατος.
• Αλκοόλ. Η συστηματικά αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμα και η αυξημένη κατανάλωση περιστασιακά μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη στο συκώτι. Έτσι λοιπόν περιοριζόμαστε σε 1 μερίδα την ημέρα για τις γυναίκες και σε 2 μερίδες για τους άνδρες.
• Αλάτι. Η υπερκατανάλωση νατρίου έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ίνωσης στο ήπαρ που είναι το πρώτο στάδιο της βλάβης που μπορεί να υποστεί. Έτσι λοιπόν περιοριζόμαστε στο αλάτι που περιέχεται φυσικά στα τρόφιμα, αποφεύγουμε τα έτοιμα snacks και μειώνουμε την προσθήκη άλατος στο μαγείρεμα.
Για τη διατήρηση της υγείας του ήπατος επιλέγουμε τροφές όπως οι παρακάτω:
• Πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες που φαίνεται να δρουν προστατευτικά ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του ήπατος.
• Αμύγδαλα. Η βιταμίνη Ε που περιέχουν κάνουν τα αμύγδαλα μια πολύ ευεργετική τροφή για το ήπαρ, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη συνδέεται με την προστασία του ήπατος από τη λιπώδη διήθηση.
• Βρώμη. Οι φυτικές ίνες που περιέχει η βρώμη, καθώς και άλλα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του ήπατος. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απώλεια βάρους και στην απώλεια λίπους από την περιοχή της κοιλιάς προστατεύοντας έτσι και το ήπαρ.
• Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφών με αντιοξειδωτική δράση που φαίνεται να προστατεύουν από τη λιπώδη διήθηση του ήπατος. Απαντώνται σε πληθώρα τροφών, όπως τα βατόμουρα, οι μαύρη σοκολάτα, οι ελιές, αλλά και σε βότανα και μπαχαρικά, όπως η ρίγανη, το δεντρολίβανο, ο κουρκουμάς και η κανέλλα.
• Νερό. Ένας από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες για την καλή λειτουργία του ήπατος είναι το νερό. Συνεπώς θα πρέπει να το προτιμούμε για την ενυδάτωσή μας αποφεύγοντας τα αναψυκτικά και τους χυμούς με προσθήκη ζάχαρης.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved