Πόσο ασφαλή είναι τα αλλαντικά για τα παιδιά;

Τα αλλαντικά αποτελούν για πολλούς γονείς μία εύκολη και γρήγορη λύση ως snack για τα παιδιά είτε σε κάποιο sandwich είτε σκέτα σε ρολά μαζί με τυρί. Ενδείκνυται όμως η κατανάλωσή τους από τα παιδιά;

Ευσταθία Παπαδά
Πόσο ασφαλή είναι τα αλλαντικά για τα παιδιά;

Μπορεί τα αλλαντικά να αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, ωστόσο αν δεν προέρχονται από γαλοπούλα ή κοτόπουλο, περιέχουν αρκετό κορεσμένο λίπος που είναι επιζήμιο για την υγεία μικρών και μεγάλων. Επιπρόσθετα, τα αλλαντικά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία σε περιπτώσεις που δεν συντηρούνται κατάλληλα, λόγω του κινδύνου ανάπτυξης του βακτηρίου Listeria monocytogenes. Η λοίμωξη που προκαλείται από το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη ιδίως για τα μικρά παιδιά προκαλώντας πυρετό, διάρροια και έντονη κόπωση.

Ένα ακόμη μειονέκτημα των αλλαντικών είναι η προσθήκη συντηρητικών για τη διατήρηση της ασφάλειας στην κατανάλωσή τους. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο συντηρητικό είναι το νιτρικό νάτριο που διατηρεί το χρώμα και αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Ωστόσο, παρουσία των οξέων του στομάχου μετατρέπεται σε νιτροζαμίνες που συνδέονται ισχυρά με την εμφάνιση καρκίνου. Άλλο ένα πρόσθετο για τη συντήρηση των αλλαντικών είναι το αλάτι. Η υπερκατανάλωση νατρίου όμως συνδέεται με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Έτσι λοιπόν η κατανάλωση αλλαντικών από μικρούς και μεγάλους δεν φαίνεται να προσφέρει πολλά οφέλη και συνεπώς ο περιορισμός στην κατανάλωσή τους είναι αναγκαίος. Αν θέλετε να προσφέρετε υγιεινά snacks στα παιδιά καλό θα ήταν να αποφεύγετε την προσθήκη αλλαντικών σε sandwich και τοστ. Προτιμήστε να προσθέτετε μόνο τυρί και λαχανικά για να ενισχύσετε και την πρόσληψη των λαχανικών.

Αν ωστόσο αγοράσετε κάποιο αλλαντικό διαβάστε την ετικέτα (αν πρόκειται για συσκευασμένο προϊόν) και επιλέγετε εκείνο με τα λιγότερα συντηρητικά. Αν το αγοράσετε από τον πάγκο των αλλαντικών ζητήστε τις πιο light εκδοχές και τα προϊόντα χαμηλά σε νάτριο.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved