Τελικά το βραδινό γεύμα μας παχαίνει;

Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να ξεφορτωθείτε το περιττό βάρος αποφεύγοντας την κατανάλωση του δείπνου;

Ευσταθία Παπαδά
Τελικά το βραδινό γεύμα μας παχαίνει;

Και πόσες φορές έχετε ακούσει να σας λένε «Μην τρως μετά τις οκτώ το βράδυ γιατί ό,τι τρως μετατρέπεται σε λίπος;». Η αλήθεια είναι από τη δεκαετία του ‘80 και μετά άρχισε να επικρατεί η παραπάνω αντίληψη, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνεται επιστημονικά. Πρόκειται λοιπόν για έναν ακόμη διατροφικό μύθο αλλά ας δούμε γιατί.

Αρχικά, η κατανάλωση του βραδινού γεύματος συμβάλλει στην πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών μετά από μία κουραστική ημέρα. Αν μάλιστα έχετε ένα απαιτητικό πρόγραμμα καθημερινά, το οποίο δεν σας επιτρέπει να καταναλώσετε ένα πλήρες μεσημεριανό, τότε το βραδινό είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες.

Επιπρόσθετα, η αποχή από το βραδινό γεύμα έχει σαν συνέπεια την πολύωρη νηστεία μέχρι το πρωινό γεύμα οδηγώντας έτσι σε μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Έτσι λοιπόν, αυξάνεται το αίσθημα της πείνας μέχρι το επόμενο πρωί με αποτέλεσμα να επιθυμείτε την κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού.Επίσης, μην ξεχνάτε ότι το δείπνο είναι ένας τρόπος να βρεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα μετά από μία κουραστική ημέρα, επομένως δεν χρειάζεται να στερείστε αυτήν την ευκαιρία.

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι η ποσότητα του βραδινού που θα καταναλώσετε στο πλαίσιο της συνολικής διατροφής σας σε μία ημέρα. Αν πρόκειται για ένα μεγάλο δείπνο πλούσιο σε θερμίδες που συμβάλει σε θετικό ισοζύγιο ενέργειας (δηλαδή οι προσλαμβανόμενες θερμίδες είναι περισσότερες από αυτές που «καίμε»), αυτό σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους. Ακόμη, είναι η κατανάλωση του δείπνου αργά το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και σε ανήσυχο ύπνο. Επομένως, είναι καλό να έχουν μεσολαβήσει περίπου 2 ώρες από την κατανάλωση του δείπνου μέχρι την ώρα της κατάκλισης.

Συμπερασματικά, το βραδινό είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής και δεν μπορεί να μας παχύνει παρά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved