Παιδική παχυσαρκία: Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν υγιές σωματικό βάρος;

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δυστυχώς αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς. Οι στερήσεις και οι απαγορεύσεις δεν ενδείκνυνται στα παιδιά. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας αν έχει παραπάνω σωματικό βάρος.

Παιδική παχυσαρκία: Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν υγιές σωματικό βάρος;

Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά

Πείτε όχι σε στερητικές δίαιτες και σκευάσματα αδυνατίσματος. Η δραματική απώλεια βάρους απαγορεύεται στα παιδιά, καθώς βρίσκονται στην ανάπτυξη κι έχουν ανάγκη από ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
Κάνετε σταδιακά μικρές αλλαγές. Αντικαταστήστε τα λευκά ζυμαρικά και το ψωμί με ολικής άλεσης. Μην αγοράζετε ανθυγιεινά snacks και αναψυκτικά, έτσι ώστε τα παιδιά να μην έχουν το ερέθισμα για την κατανάλωσή τους. Φροντίστε καθημερινά να παρέχετε στα παιδιά φρούτα και λαχανικά. Ακόμη, χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο για να σερβίρετε το φαγητό.
Συνεργαστείτε με την οικογένεια σας. Καθώς τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τους μεγαλύτερους, θα πρέπει να εμπλέξετε όλη την οικογένεια σε αυτήν την προσπάθεια υιοθέτησης πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Τόσο οι γονείς, τα αδέρφια αλλά και οι παππούδες θα πρέπει να βοηθήσουν στην τήρηση των παραπάνω αλλαγών.
Πείτε ναι στα οικογενειακά γεύματα. Μελέτες δείχνουν πως όταν τα παιδιά τρώνε μαζί με την οικογένεια τείνουν να έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Πρώτον, μιμούνται τις συνήθειες των μεγαλύτερων και δεύτερον, αποφεύγεται έτσι η υπερκατανάλωση φαγητού μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή.
Ενθαρρύνετε την ενασχόληση με την άσκηση. Συζητήστε με το παιδί για το ποια δραστηριότητα του αρέσει περισσότερο για να αυξήσετε τη φυσική του δραστηριότητα με ευχάριστο τρόπο. Τα Σαββατοκύριακα είναι επίσης μία καλή ευκαιρία για περιπάτους και παιχνίδια με όλη την οικογένεια.
Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και το διαιτολόγο. Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η σχέση του βάρους του παιδιού με το ύψος και την ηλικία του, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσο είναι το υπερβάλλον σωματικό βάρος. Μην ξεχνάτε ότι αν το παιδί σας βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης μπορεί να μη χρειάζεται να χάσει βάρος, αλλά να το διατηρήσει σταθερό καθώς θα ψηλώνει. Οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved