“Υγιεινά” τρόφιμα που μπορούν να σαμποτάρουν τη διατροφή σας

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους θα πρέπει να είναι πρωταρχικό μας μέλημα, καθώς το υπερβάλλον σωματικό βάρος συνδέεται με πλήθος χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

“Υγιεινά” τρόφιμα που μπορούν να σαμποτάρουν τη διατροφή σας

Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά

Αν προσέχετε τη διατροφή σας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τροφές που μπορεί να θεωρείτε υγιεινές, αλλά τελικά προσθέτουν στο διαιτολόγιό σας περιττές θερμίδες, σαμποτάροντας έτσι την προσπάθειά σας να τηρείτε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Έτοιμες σαλάτες. Παρόλο που οι σαλάτες γενικά θεωρούνται υγιεινές επιλογές, μπορούν να αποτελέσουν ένα υπερπλήρες γεύμα όταν σε αυτές εκτός από τα λαχανικά προστίθενται dressings με βάση τη μαγιονέζα και λιπαρά τυριά. Επιλέγετε λοιπόν πάντα τις πιο απλές εκδοχές τους όταν γευματίζετε εκτός σπιτιού και δεν τις παρασκευάζετε εσείς που γνωρίζετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε.

Έτοιμα smoothies. Πολλές φορές τα smoothies που αγοράζετε εκτός σπιτιού μπορούν να αποδίδουν πολλές θερμίδες χωρίς απαραιτήτως να σας προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών. Λόγω κόστους χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή τους συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων που είναι πολύ πλούσιοι σε ζάχαρη κι έτσι μπορεί να λάβετε κενές θερμίδες. Μάθετε λεπτομέρειες σχετικά με την παρασκευή τους και ζητήστε φρέσκα φρούτα, άπαχο γιαούρτι ή γάλα.

Μπάρες δημητριακών. Οι μπάρες δημητριακών μπορεί να αποτελούν μία καλή λύση ως σνακ ωστόσο χρειάζεται προσεκτική επιλογή κατά την αγορά τους. Η καλύτερη λύση είναι οι σπιτικές εκδοχές τους, ωστόσο αν αυτό δεν είναι εφικτό διαβάζετε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες κι επιλέγετε εκείνες που παρέχουν λιγότερες από 150-200 θερμίδες, περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη.

Παγωμένο τσάι. Παρόλο που το τσάι σαν ρόφημα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το παγωμένο τσάι τις περισσότερες φορές περιέχει πρόσθετη ζάχαρη για την ενίσχυση της γεύσης του. Ένα μπουκάλι (500ml) μπορεί να αποδίδει μέχρι και 200-250 θερμίδες, οπότε θα πρέπει να αναζητάτε τις εκδοχές χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Αποξηραμένα φρούτα. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ. Ωστόσο, όταν σε αυτά προστίθεται ζάχαρη τότε μπορεί να προσθέσουν στο διαιτολόγιό μας περιττές θερμίδες. Έτσι λοιπόν φροντίστε κατά την αγορά τους να αναζητάτε τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Επιδόρπια γιαουρτιού. Το γιαούρτι είναι ένα πολύ θρεπτικό παράγωγο του γάλακτος καθώς περιέχει πρωτεΐνη και ασβέστιο. Στο εμπόριο όμως κυκλοφορούν και τα επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα με σκοπό να προσελκύσουν το κοινό που δεν καταναλώνει το σκέτο γιαούρτι. Τα επιδόρπια αυτά πέρα από τα φρούτα περιέχουν και αρκετή ζάχαρη για την ενίσχυση της γεύσης. Έτσι λοιπόν η καλύτερη επιλογή είναι η αγορά ενός γιαουρτιού χαμηλού σε λιπαρά και στη συνέχεια η προσθήκη φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved