Πώς θα κάνουμε προσεκτικές διατροφικές επιλογές στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Βρισκόμαστε μόνο μερικές ημέρες μακριά από τα Χριστούγεννα! Το γιορτινό τραπέζι είναι μία καλή ευκαιρία για να βρεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όμως δεν θα πρέπει να είναι η αφορμή για να πάρουμε βάρος.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα κάνουμε προσεκτικές διατροφικές επιλογές στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Αν ακολουθείτε μία δίαιτα απώλειας βάρους, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με αυξημένη χοληστερόλη και αυξημένη αρτηριακή πίεση, ή αν θέλετε απλά να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Προσοχή στα ορεκτικά! Τα ορεκτικά όσο μικρά και να είναι, μπορεί να είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένο λίπος. Αποφύγετε όσα περιέχουν αλλαντικά και τυριά (π.χ. τυροπιτάκια κτλ.), κι επιλέξτε όσα έχουν βάση τα λαχανικά (π.χ. sticks λαχανικών με κάποιο ντιπ γιαουρτιού).
Ξεκινήστε με σαλάτα. Γεμίστε το μισό σας πιάτο με λαχανικά, τα οποία θα συμβάλλουν στον κορεσμό, θα σας γεμίσουν με θρεπτικά συστατικά και δεν θα «αφήσουν χώρο» για πολλές ατασθαλίες. Ωστόσο, προσέχετε τις σαλάτες με λιπαρά dressings και τυριά.
Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας. Αν πρόκειται για την παραδοσιακή γαλοπούλα, αφήστε στην άκρη την πέτσα, ή αν υπάρχει στο τραπέζι οποιοδήποτε άλλο κρέας αφαιρέστε το ορατό λίπος. Έτσι, όχι μόνο γλυτώνετε από περιττές θερμίδες, αλλά και από μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους που συνδέεται με την αύξηση της χοληστερόλης.
Αποφύγετε εδέσματα περιέχουν κρέμα γάλακτος, λιπαρά τυριά και αλλαντικά. Ιδίως σε περίπτωση που έχετε αυξημένη χοληστερόλη, τα λαχταριστά σουφλέ και οι πατάτες ογκρατέν δεν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Προτιμήστε λοιπόν ως συνοδευτικό τις πατάτες φούρνου ή το ρύζι που σίγουρα θα υπάρχουν στο γιορτινό τραπέζι.
Πείτε όχι στο «λίγο απ’όλα»! Παρόλο που τα εδέσματα στο τραπέζι θα είναι πολλά, μην πέσετε στην παγίδα να δοκιμάσετε λίγο από το καθένα. Όχι μόνο θα «φορτωθείτε» με περιττές θερμίδες, αλλά είναι πιθανό να έχετε δυσπεψία μετά το τραπέζι. Για όσους πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση η ποικιλία μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα.
Προσοχή στο αλκοόλ! Προτιμήστε το κρασί αντί για άλλου είδους ποτά, όπως cocktails που έχουν αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο.
Εγκράτεια στα γλυκά! Επιτρέπετε στον εαυτό σας την κατανάλωση κάποιου παραδοσιακού γλυκού μετά το φαγητό, ωστόσο μην παρασυρθείτε με την ποσότητα και την ποικιλία.

Καλά Χριστούγεννα!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved