Συμβουλές διατροφής για καλύτερο ύπνο

Συμβουλεύει η διατροφολόγος του Mothersblog.gr Ευσταθία Παπαδά

Συμβουλές διατροφής για καλύτερο ύπνο

Ο ύπνος είναι αδιαμφισβήτητα καθοριστικός παράγοντας για την ενέργεια που θα έχουμε μέσα στην ημέρα και την αποδοτικότητά μας στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας. Για το λόγο αυτό ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Καταναλώστε ένα snack πριν κοιμηθείτε. Ειδικότερα, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας, ένα μικρό snack πριν τον ύπνο μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και να απολαύσετε έναν καλύτερο ύπνο. Προσοχή όμως απαιτείται στο είδος του snack που θα επιλέξετε. Κάποιες καλές προτάσεις είναι 1 κεσεδάκι γιαούρτι με μέλι, 1 φρούτο ή 1 ποτήρι γάλα.

Αποφύγετε τα μεγάλα και βαριά γεύματα πριν τον ύπνο. Παρόλο που η πίτσα και τα burgers μπορεί να είναι ο ιδανικός τρόπος για εσάς να τελειώσετε την ημέρα σας, ωστόσο ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και να διακόψει τον ύπνο σας.

Μην καταναλώνετε καφεΐνη πριν κοιμηθείτε. Όπως όλοι ξέρουμε οι καφεΐνη έχει διεγερτική δράση στο νευρικό σύστημα και κατά συνέπεια μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου. Πέρα από τον καφέ, να θυμάστε και να αποφεύγετε και τις υπόλοιπες πηγές καφεΐνης, όπως το τσάι, τη σοκολάτα και τα αναψυκτικά τύπου cola.

Αποφύγετε τα πικάντικα και καυτερά τρόφιμα για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι την ώρα του ύπνου. Οι καυτερές σάλτσες και τα μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσου στον οισοφάγο επιδρώντας έτσι στην ποιότητα του ύπνου σας. Για το λόγο αυτό μην ξαπλώνετε με γεμάτο στομάχι για να αποφύγετε την παλινδρόμηση της τροφής προς τον οισοφάγο.

Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και λιπαρών το βράδυ, καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά διασπώνται πιο αργά σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Έτσι λοιπόν προσπαθήστε το τελευταίο γεύμα της ημέρας να είναι ισορροπημένο σε θρεπτικά συστατικά.

Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Μπορεί να νομίζετε ότι το αλκοόλ θα σας χαλαρώσει μετά από μια κουραστική μέρα και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Στην πραγματικότητα όμως το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου και πονοκεφάλους. Μείνετε λοιπόν στο ένα ποτηράκι και αφήστε τουλάχιστον 2-3 ώρες να μεσολαβήσουν μέχρι να κοιμηθείτε.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved