Νικήστε την κόπωση με σωστή διατροφή!

Από τη διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά

Νικήστε την κόπωση με σωστή διατροφή!

Αισθάνεστε μονίμως κουρασμένοι κι εξουθενωμένοι από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας; Σκεφτείτε αν τρέφεστε σωστά, καθώς η διατροφή μας συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής μας και την αποδοτικότητά μας στη δουλειά αλλά και στα υπόλοιπα καθήκοντα. Εφαρμόστε τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να βρείτε τη χαμένη σας ενέργεια!

Καταναλώνετε πρωινό. Μπορεί να το ακούτε επανειλημμένως από εμάς τους διατροφολόγους, ωστόσο το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα της ημέρας. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση του πρωινού αυξάνει τη συγκέντρωση στη δουλειά, ενώ παράλληλα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους αφού αποτρέπει την υπερκατανάλωση φαγητού μέσα στην υπόλοιπη ημέρα. Μερικές επιλογές θρεπτικού πρωινού είναι το ψωμί ολικής άλεσης με τυρί χαμηλών λιπαρών, το γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα χαμηλών λιπαρών. Αν δεν προλαβαίνετε να πάρετε πρωινό στο σπίτι, βάλτε στην τσάντα σας μία μπάρα δημητριακών ή αγοράστε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Μη φοβάστε τους υδατάνθρακες. Αν και οι υδατάνθρακες έχουν κατηγορηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες για τη συμβολή τους στην αύξηση του σωματικού βάρους, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει εφόσον προσέχουμε την ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Οι σωστές επιλογές είναι εκείνες που θα δώσουν ενέργεια στον οργανισμό μας. Ο συνδυασμός απλών και σύνθετων υδατανθράκων είναι ο καλύτερος, με τους σύνθετους υδατάνθρακες να υπερισχύουν. Οι τελευταίοι βρίσκονται σε δημητριακά ολικής άλεσης και αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες, και απορροφώνται πιο αργά σε σχέση με τους απλούς υδατάνθρακες. Για το λόγο αυτό μας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο. Οι απλοί υδατάνθρακες από την άλλη πλευρά βρίσκονται κυρίως στα φρούτα και το μέλι,απορροφώνται πολύ γρήγορα και δίνουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό μας.

Επιλέγετε καλές πηγές πρωτεϊνών. Μπορεί οι υδατάνθρακες να είναι απαραίτητοι για την άμεση παραγωγή ενέργειας, αλλά και οι πρωτεΐνες βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, στη μεταφορά ορμονών και στην παραγωγή αντισωμάτων. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το άπαχο κρέας, το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Πείτε «ναι» στα καλά λιπαρά. Τα λιπαρά αποτελούν μία συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας, καθώς δίνουν την περισσότερη ενέργεια ανά γραμμάριο σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Ωστόσο, τα κορεσμένα και trans λιπαρά που συναντούμε στο λιπαρό κρέας, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τα τηγανητά είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία μας, καθώς συσχετίζονται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου. Για το λόγο αυτό εμπλουτίστε τη διατροφή σας με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα ψάρια.

Ενυδατωθείτε καλά. Η καλή ενυδάτωση είναι αυτή που βοηθά να εκτελούνται ομαλά οι περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού μας. Το σημαντικό είναι να καταναλώνετε νερό χωρίς να διψάσετε, καθώς η δίψα είναι σημάδι ότι ήδη είστε αφυδατωμένοι. Μην ξεχνάτε πως αν δεν μπορείτε να πιείτε μεγάλες ποσότητες νερού, οι χυμοί φρούτων, τα αφεψήματα και οι σούπες είναι επίσης καλές πηγές ενυδάτωσης.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved