Ξαναμπείτε πάλι σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές, από τη διατροφολόγο του Mothersblog

Ο Σεπτέμβρης μπήκε για τα καλά και μαζί του έφερε και κάποια παραπανίσια κιλά. Όλοι μας λιγότερο ή περισσότερο κατά την περίοδο των διακοπών αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και ακόμα και οι μικρές αλλά επαναλαμβανόμενες ατασθαλίες μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσληψη βάρους.

Ευσταθία Παπαδά
Ξαναμπείτε πάλι σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές, από τη διατροφολόγο του Mothersblog

Αν επιστρέψατε και είδατε το δείκτη της ζυγαριάς σας ανεβασμένο, δε χρειάζεται πανικός. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να ξαναμπείτε σε πρόγραμμα:

Ξεκινήστε από το βασικότερο γεύμα της ημέρας που δεν είναι άλλο από το πρωινό. Εννοείται ότι θα πρέπει να ξεχάσετε τους πρωινούς μπουφέδες των ξενοδοχείων που επισκεφθήκατε και να επιστρέψετε και πάλι σε υγιεινές και θρεπτικές επιλογές. Ένα τοστ κι ένα ποτήρι φυσικού χυμού, ή άπαχο γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, ή άπαχο γιαούρτι με μούσλι και αποξηραμένα φρούτα είναι μερικές επιλογές που θα σας γεμίσουν ενέργεια και θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερες ώρες.

Μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα σνακ (δεκατιανό και απογευματινό) που θα εμποδίσουν την κατανάλωση μεγάλων μερίδων στα κυρίως γεύματά σας. Προσέχετε ωστόσο τις επιλογές σας! Σπιτικές μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, φρέσκα φρούτα και χυμοί, καθώς και μία μικρή χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί είναι μερικές υγιεινές προτάσεις.

Ακολουθήστε το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής για τα κυρίως γεύματά σας. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση κρέατος κι επικεντρωθείτε σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ψάρια. Εάν περνάτε αρκετές ώρες στη δουλειά σας, μην ξεχάσετε να επιστρατεύσετε και πάλι το δοχείο τροφίμων για να παίρνετε το σπιτικό φαγητό μαζί σας.

Πείτε ναι στην ενυδάτωση! Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε άφθονα υγρά με τη μορφή νερού, φυσικών χυμών χωρίς προσθήκη ζάχαρης και αφεψήματα όπως το πράσινο τσάι. Η αφυδάτωση εμποδίζει την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας και κατά συνέπεια την απώλεια σωματικού βάρους. Αποφύγετε το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και τη μεγάλη ποσότητα καφέ.

Ξεχάστε για λίγο τα γλυκά. Μέχρι να επανέλθετε στο σύνηθες βάρος σας, καλό είναι να αποφύγετε τα γλυκά. Στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε μία μικρή ατασθαλία μέσα στην εβδομάδα, όπως έχουμε αναφέρει σχετικά με την κατανάλωση γλυκών.

Βάλτε και πάλι την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Επιλέξτε τη δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και προσπαθείστε να την εντάξετε για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα στο πρόγραμμά σας.

Πείτε όχι σε δίαιτες express, μαγικά χάπια και ροφήματα αδυνατίσματος! Μην ξεχνάτε άλλωστε πως ο στόχος μας είναι να μάθουμε να τρεφόμαστε ισορροπημένα και υγιεινά.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved