Σπόροι που μας χαρίζουν υγεία!

Σήμερα θα μιλήσουμε για πέντε τροφές που μας προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας.

Σπόροι που μας χαρίζουν υγεία!

Σπόροι Chia: Οι σπόροι αυτή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος. Επίσης είναι πλούσιοι σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και φαινολικά συστατικά που εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, είναι ελεύθεροι γλουτένης και γι' αυτό είναι κατάλληλοι για άτομα με κοιλιοκάκη. Μπορείτε να τους καταναλώσετε ψημένους ή άψητους σε σαλάτες, γιαούρτι, κέικ και ψωμί.

Κολοκυθόσποροι: Οι κολοκυθόσποροι μπορούν να είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ μέσα στην ημέρα. Είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, στοιχείο απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς, την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό και τη λειτουργία των μυών. Μπορείτε να προσθέσετε κολοκυθόσπορους στις σαλάτες σας ή στα δημητριακά σας.

Λιναρόσπορος: Ο λιναρόσπορος βρίσκεται στη διατροφή των ανθρώπων ήδη από τα αρχαία χρόνια. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά που προάγουν την υγεία της καρδιάς. Επίσης, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και μπορεί να σας βοηθήσει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, εάν τον ενσωματώσετε καθημερινά στη διατροφή σας σε ποσότητα 1-2 κουταλιών της σούπας.

Ηλιόσποροι: Μία μερίδα (30 γρ) μας προσφέρει τη μισή από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ενώ περιέχει επίσης και ωφέλιμα λιπαρά. Μπορείτε να τους επιλέξετε ως ένα υγιενό σνακ, να τους προσθέσετε στις σαλάτες σας, σε smoothies και πολλές άλλες συνταγές για να αυξήσετε τη θρεπτική τους αξία.

Σουσάμι: Οι σπόροι σουσαμιού είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ωφέλιμα λιπαρά, κι έτσι η προσθήκη τους στο ψωμί σας και στις σαλάτες σας ενισχύει τη διατροφική τους αξία. Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του σουσαμιού ως ταχίνι προσθετόντάς το στο ψωμί σας.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved