Αλάτι Ιμαλαΐων: «Τι ιδιότητες έχει; Να το προτιμούμε ή όχι;» Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν το αλάτι Ιμαλαΐων στη μαγερική και στο τραπέζι. Είναι όμως τελικά περισσότερο ωφέλιμο για τον οργανισμό από το κοινό αλάτι;

Αλάτι Ιμαλαΐων: «Τι ιδιότητες έχει; Να το προτιμούμε ή όχι;» Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ορυκτό αλάτι που προέρχεται από το Πακιστάν, έχει χαρακτηριστικό ροζ χρώμα και περιέχει περίπου 90% χλωριούχο νάτριο, δηλαδή αλάτι. Επίσης είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο και θεωρείται πιο υγιεινό από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι, καθώς δεν υφίσταται προσθήκη χημικών ουσιών κατά την επεξεργασία του.

Κατά καιρούς αποδίδονται στο αλάτι Ιμαλαΐων πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι το αλάτι Ιμαλαΐων ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, ενισχύει την υγεία των οστών και βοηθά στην καλύτερη πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Ωστόσο, τα παραπάνω δεν επιβεβαιώνονται ακόμα από επιστημονικές μελέτες.

Η αλήθεια είναι πως η περιεκτικότητα του αλατιού Ιμαλαΐων σε χλωριούχο νάτριο είναι παρόμοια με αυτή του κοινού επιτραπέζιου αλατιού και του θαλασσινού αλατιού. Αυτό σημαίνει πως το αλάτι Ιμαλαΐων δεν αποτελεί υποκατάστατο του αλατιού, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ όπως και τα υπόλοιπα. Είναι γνωστό άλλωστε πως η υπερκατανάλωση νατρίου σε μεγάλες ποσότητες μπορεί μαζί με άλλους παράγοντες να συμβάλει στην ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης. Για έναν υγιή ενήλικα η ημερήσια πρόσληψη νατρίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2300mg, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Ακόμα λοιπόν και αν χρησιμοποιείτε το αλάτι Ιμαλαΐων, προσπαθήστε να μειώσετε σταδιακά την ποσότητα που προσθέτετε στο μαγείρεμα. Αντί του αλατιού μπορείτε να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και μυρωδικά που θα δώσουν μία πιο ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό σας. Επίσης, αποφεύγετε όσο γίνεται την προσθήκη extra αλατιού στο τραπέζι.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved