Πώς θα αντιμετωπίσουμε την αυξημένη χοληστερόλη στα παιδιά; Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά!

Η αυξημένη χοληστερόλη στα παιδιά είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε την αυξημένη χοληστερόλη στα παιδιά; Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά!

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό γίνεται όλο και πιο έντονο στην παιδική ηλικία λόγω γενετικών παραγόντων αλλά και λόγω των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών. Σε περίπτωση που το παιδί σας έχει υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

Αποφύγετε το μαγείρεμα λιπαρών κρεάτων. Λιπαρά κρέατα όπως το αρνί και το χοιρινό θα πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν σπανιότερα, καθώς είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος το οποίο αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα. Αντί αυτών επιλέξτε κοτόπουλο, γαλοπούλα και κουνέλι που είναι από τα πλέον άπαχα κρέατα.
Προτιμήστε τυριά χαμηλών λιπαρών. Μερικές καλές επιλογές είναι το ανθότυρο, το τυρί cottage, το κατίκι, η μυζήθρα και το κίτρινο τυρί έως 12% λιπαρών.
Πείτε "όχι" στα τηγανητά. Το τηγάνισμα είναι μία μέθοδος μαγειρέματος που αυξάνει την περιεκτικότητα των τροφίμων σε κορεσμένα και trans λιπαρά που είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία της καρδιάς. Προτιμήστε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.
Μην αγοράζετε τυποποιημένα snacks και γλυκά. Όσο και να επιμένουν τα παιδιά σας, μην υποκύπτετε και αγοράζετε τυποποιημένα τρόφιμα όπως κρουασάν, μπισκότα, τσιπς και γλυκά τα οποία είναι πλούσιες πηγές κορεσμένων λιπαρών. Φτιάξτε σπιτικά γλυκά και μπισκότα και φροντίστε οι επιλογές των συστατικών να είναι οι πιο υγιεινές. Για παράδειγμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο και την κρέμα γάλακτος με γάλα χαμηλών λιπαρών.
Παροτρύνετε τα παιδιά σας να ασκηθούν. Η άσκηση βοηθά σημαντικά στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης. Κάποια ομαδική αθλητική δραστηριότητα, οργανωμένη ή μη, θα πρέπει να βρίσκεται στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών. Συζητήστε μαζί τους και βρείτε την πιο ευχάριστη και διασκεδαστική επιλογή.

Και μην ξεχνάτε άλλωστε ότι οι παραπάνω αλλαγές θα βοηθήσουν όλη την οικογένεια έτσι ώστε να διατηρεί υγιή επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved