Οι καλύτερες τροφές για δυνατό ανοσοποιητικό. Συμβουλεύει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά!

Η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση αυτήν την περίοδο με λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά συμπτώματα. Και καθώς μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερο.

Ευσταθία Παπαδά
Οι καλύτερες τροφές για δυνατό ανοσοποιητικό. Συμβουλεύει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά!

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης του ανοσοποιητικού είναι αδιαμφισβήτητα η διατροφή. Δείτε παρακάτω κάποιες ιδιαιτέρως ευεργετικές τροφές για δυνατό ανοσοποιητικό.

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ανήκουν στη φυσική μικροχλωρίδα του εντέρου. Τα προβιοτικά διατηρούν την ισορροπία στο πεπτικό σύστημα και το προστατεύουν από λοιμώξεις. Επίσης, το γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη Β12, στοιχεία απαραίτητα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Βρώμη και κριθάρι: Τα δημητριακά αυτά είναι πλούσια σε β-γλυκάνες, ένα είδος φυτικών ινών με ισχυρά αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωσή τους σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς και ευκολότερη επούλωση των πληγών.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο και το μπρόκολο είναι μερικές από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Η δράση αυτής της βιταμίνης στην πρόληψη του κρυολογήματος είναι ευρέως γνωστή, γιατί συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των λευκοκυττάρων που μάχονται των λοιμώξεων.

Τσάι: Το τσάι, μαύρο ή πράσινο, είναι πλούσιο στο αμινοξύ L-θειανίνη, το οποίο είναι γνωστό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας καθώς και την καταπολέμηση του άγχους. Επίσης το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ένα είδος πλουφαινολών που συμβάλλουν επίσης στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ψάρια και οστρακοειδή: Λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, το σκουμπρί και η ρέγγα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ασκούν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα από λοιμώξεις. Ακόμη, τα οστρακοειδή (π.χ. μύδια, αστακός) περιέχουν σελήνιο, ένα σημαντικό συστατικό για τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.

Η ένταξη των παραπάνω τροφών σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο σε συνδυασμό με καλή ενυδάτωση και επαρκείς ώρες ύπνου θα βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να χτίσουν ένα γερό ανοσοποιητικό.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved