Η διατροφική αξία των χριστουγεννιάτικων γλυκών!

Τα παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων έχουν ήδη αρχίσει να "κατακλύζουν" τα ζαχαροπλαστεία και το μόνο σίγουρο είναι πως και φέτος θα έχουν την "τιμητική" τους! Ποια είναι όμως η διατροφική τους αξία και τι έχουν να μας προσφέρουν;

Ευσταθία Παπαδά
Η διατροφική αξία των χριστουγεννιάτικων γλυκών!

Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα παρέχουν ανά τεμάχιο περίπου 120 θερμίδες, 1.2 γρ. πρωτεϊνών, 15 γρ. υδατανθράκων και 6 γρ. λιπαρών, εκ των οποίων τα 4 γρ. είναι μονοακόρεστα και τα 0.8 γρ. κορεσμένα. Λόγω της παρουσίας του ελαιολάδου και των καρυδιών στη συνταγή, τα μελομακάρονα προσφέρουν στον οργανισμό μας τα "καλά" μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά που είναι επιζήμια για την υγεία της καρδιάς. Το μέλι που περιέχουν τα μελομακάρονα φαίνεται να δρα ως αντιοξειδωτικός και αντιμικροβιακός παράγοντας.

Κουραμπιέδες: Οι κουραμπιέδες παρέχουν ανά τεμάχιο περίπου 155 θερμίδες, 2.5 γρ. πρωτεϊνών, 16 γρ. υδατανθράκων και 9 γρ. λιπαρών, εκ των οποίων τα 4 γρ. είναι κορεσμένα και τα 3 γρ. είναι μονοακόρεστα. Το βούτυρο και το αυγό στη συνταγή είναι αυτά που αυξάνουν την περιεκτικότητα των κουραμπιέδων σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Επίσης, οι κουραμπιέδες περιέχουν αρκετή ζάχαρη, της οποίας η υπερκατανάλωση φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, τα αμύγδαλα που προσθέτουμε στους κουραμπιέδες είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Δίπλες: Οι δίπλες ανά τεμάχιο παρέχουν 96 θερμίδες, 1.5 γρ. πρωτεϊνών, 4.5 γρ. υδατανθράκων, 13 γρ. υδατανθράκων και 5 γρ. λιπαρών εκ των οποίων τα 2.5 γρ. είναι μονοακόρεστα και τα 0.7 γρ. κορεσμένα. Η παρουσία του ελαιολάδου και η απουσία βουτύρου στις δίπλες είναι υπεύθυνες για την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά σε σχέση με τα κορεσμένα. Επίσης, τα καρύδια που προσθέτουμε στις δίπλες είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β6, Ε, μαγνήσιο και κάλιο.

Παρατηρούμε λοιπόν πως τα χριστουγεννιάτικα γλυκά περιέχουν τόσο ωφέλιμα όσο και λιγότερο ωφέλιμα συστατικά. Επειδή ωστόσο η θερμιδική τους αξία είναι αυξημένη, θα πρέπει να τα καταναλώσουμε με μέτρο κατά τη διάρκεια των εορτών προκειμένου να μη δούμε ανεπιθύμητες μεταβολές στη ζυγαριά μας!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved