«Η κόρη μου ακολουθεί μία περίεργη δίαιτα, τι να κάνω;» Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Ολοένα και περισσότερες είναι οι δίαιτες αδυνατίσματος που «ξεφυτρώνουν» κάθε μέρα στο διαδίκτυο ή σε περιοδικά, στηρίζονται σε ανορθόδοξες μεθόδους μη επιστημονικά τεκμηριωμένες και υπόσχονται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους.

«Η κόρη μου ακολουθεί μία περίεργη δίαιτα, τι να κάνω;» Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Συνήθως περιλαμβάνουν αποκλεισμό κάποιας ομάδας τροφίμων, υπερβολική μείωση των θερμίδων, αποκλειστική κατανάλωση υγρών, ειδικά συμπληρώματα και ροφήματα βοτάνων που διαφημίζονται ως «θαυματουργά», πολλές ώρες νηστείας και πολλά άλλα.

Μία ηλικιακή ομάδα που επηρεάζεται πολύ εύκολα και ακολουθεί συχνά τέτοιου είδους δίαιτες είναι οι έφηβες. Η πίεση που ασκούν τα πρότυπα ομορφιάς, η μόδα και οι συνομήλικοι είναι κάποιες από τις αιτίες που ωθούν τα κορίτσια στην ενασχόληση με τέτοιου είδους δίαιτες, ακόμα και αν το βάρος τους είναι στα φυσιολογικά πλαίσια.
Είναι όμως οι ανορθόδοξες δίαιτες επικίνδυνες;

Η εφαρμογή μίας τέτοιου είδους δίαιτας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έφηβες και όχι μόνο. Ο αποκλεισμός συγκεκριμένων ομάδων τροφών από το διαιτολόγιο και η υπερβολική μείωση των θερμίδων μπορεί να στερήσει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγιή ανάπτυξη των εφήβων. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στη διάθεση, αδυναμία και νευρικότητα. Ακόμη, αν η δίαιτα περιλαμβάνει κάποιο «ειδικό» σκεύασμα, το οποίο δεν έχει ελεγχθεί για την ασφάλειά του, μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Αν λοιπόν ανακαλύψετε ότι η κόρη σας χρησιμοποιεί κρυφά κάποιο περίεργο σκεύασμα, ή αρνείται να καταναλώσει συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και μειώνει κατά πολύ την κατανάλωση τροφής θα πρέπει να δράσετε άμεσα.

• Αν δεν έχει κάποιο πρόβλημα με το βάρος της, εξηγήστε ότι το σώμα της είναι πολύ όμορφο όπως είναι, και μια τέτοιου είδους δίαιτα μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις στην υγεία της. Ενθαρρύνετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει σωστές διατροφικές συνήθειες και φυσική δραστηριότητα.

• Αν πάλι η κόρη σας έχει αυξημένο σωματικό βάρος και προσπαθεί να χάσει γρήγορα και ανορθόδοξα τα περιττά κιλά, δώστε της να καταλάβει πως ο τρόπος που έχει επιλέξει μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πώς όσοι χάνουν βάρος με τέτοιου είδους δίαιτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσουν τα κιλά που έχασαν, έχοντας θέσει παράλληλα σε κίνδυνο την υγεία τους. Για να τη βοηθήσετε εξηγήστε της ότι μόνο ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης θα τη βοηθήσει να έχει μόνιμα αποτελέσματα με ασφάλεια. Η καθοδήγηση από ένα διαιτολόγο μπορεί να είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη.

• Να έχετε υπομονή και διάθεση να συζητήσετε με την κόρη σας σχετικά με όλα τα θέματα που την απασχολούν σχετικά με την εικόνα του σώματός της, προκειμένου να μπορέσετε να τη βοηθήσετε αποτελεσματικά.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved