Επιστροφή στα θρανία και ... στη σωστή διατροφή! Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Τα σχολεία ανοίγουν και τα παιδιά θα μπουν στην καθημερινή τους ρουτίνα μακριά από κατασκηνώσεις, παραλίες και παιχνίδια στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επανέλθουν και σε ένα σωστό και τακτικό πρόγραμμα διατροφής. Όπως όλοι μας άλλωστε, έτσι και τα παιδιά το καλοκαίρι έχουν ένα πιο ελεύθερο διατροφικό πλάνο, το οποίο πιθανότατα περιλαμβάνει αρκετά, παγωτά, γλυκά και αναψυκτικά.

Ευσταθία Παπαδά
Επιστροφή στα θρανία και ... στη σωστή διατροφή! Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Ώρα λοιπόν να τα επαναφέρουμε και πάλι σε ένα σταθερό πρόγραμμα υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

• Ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε τα γεύματα που καταναλώνουν στο σπίτι, είτε κύρια ή σνακ, καθισμένα στο τραπέζι. Μην τους επιτρέπετε να τρώνε μπροστά στην τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά δεν συνειδητοποιούν την ποσότητα και ζητούν περισσότερο φαγητό.
• Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα σταθερό ωράριο των γευμάτων που καταναλώνετε στο σπίτι. Φροντίστε να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες, γιατί λειτουργείτε ως πρότυπο μίμησης.
• Ζητήστε τη βοήθειά τους για να παρασκευάσετε το φαγητό, όπου βέβαια μπορούν να συμμετέχουν με ασφάλεια. Έτσι έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα κι εξοικειώνονται με νέες γεύσεις.
• Έχετε πάντα τα υγιεινά σνακ σε σημεία της κουζίνας με εύκολη πρόσβαση. Μια πιατέλα με πλυμένα φρούτα στο τραπέζι ή το ψυγείο, μπάρες δημητριακών και μικρά σακουλάκια με ανάλατους ξηρούς καρπούς είναι κάποιες εύκολες και υγιεινές επιλογές. Τοποθετήστε γλυκά και άλλες λιχουδιές που θα επιτρέπετε στα παιδιά 1-2 φορές κάθε εβδομάδα σε μέρη που δεν είναι ορατά.
• Σε περίπτωση που δεν θέλουν να καταναλώσουν όλη τη μερίδα τους, μην τα πιέζετε. Επίσης μην τους φωνάζετε για να δοκιμάσουν ένα τρόφιμο που δεν τους αρέσει. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αυτό το τρόφιμο, αλλά με ηρεμία, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να το δοκιμάσουν γρηγορότερα.
• Καθιερώστε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής ζητώντας τη γνώμη των παιδιών. Μπορείτε, για παράδειγμα, να συμφωνήσετε ότι η Τετάρτη είναι η μέρα που τρώμε όσπρια, η Πέμπτη η μέρα του ψαριού, εξηγώντας παράλληλα τη σημασία κάθε τροφής.
• Μην ξεχνάτε την καλή ενυδάτωση. Αγοράστε ένα παγούρι με τον αγαπημένο ήρωα του παιδιού και ενθαρρύνετέ το να το γεμίζει πριν φύγει από το σπίτι.

Καλή μας επιστροφή λοιπόν!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved