Το παιδί μου είναι παχύσαρκο. Πώς μπορώ να το βοηθήσω; Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας είναι ιδιαιτέρως αυξημένα στη χώρα μας και οι επιστήμονες υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Το παιδί μου είναι παχύσαρκο. Πώς μπορώ να το βοηθήσω; Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Οι επιπλοκές που συνδέονται με την παχυσαρκία είναι πολλές (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, αναπνευστικά και μυοσκελετικά προβλήματα) και μπορεί να συνοδεύσουν το παιδί στην ενήλικη ζωή του. Και μην ξεχνάμε βέβαια το ψυχολογικό κόστος που είναι μεγάλο, καθώς πολλές φορές τα παχύσαρκα παιδιά απομονώνονται και κλείνονται στον εαυτό τους.

Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι παχύσαρκο θα πρέπει να το βοηθήσετε να αλλάξει τις συνήθειες του, έτσι ώστε να μην τις υιοθετήσει και ως ενήλικας.

• Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να μην κάνετε αρνητικά και υποτιμικά σχόλια για την εμφάνιση και το βάρος του. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την ψυχολογία του και για τη μεταξύ σας σχέση. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ότι είστε σύμμαχός του στην προσπάθεια των αλλαγών που πρέπει να κάνετε.
• Γίνεται εσείς το παράδειγμα. Αν, για παράδειγμα, το παιδί σάς βλέπει να καταναλώνετε κάθε μέρα κάποιο γλυκό, πώς να μην κάνει κι εκείνο το ίδιο;
• Μην εφαρμόζετε στερητικές δίαιτες στο παιδί, καθώς μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ανάπτυξή του. Σημασία έχει να το βοηθήσετε να καταναλώνει ισορροπημένα γεύματα.
• Η κατανάλωση 3 κυρίως γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και 2 ενδιάμεσων υγιεινών σνακ (δεκατιανό, απογευματινό) είναι πολύ σημαντική, έτσι ώστε το διαιτολόγιο να είναι επαρκές αλλά και το παιδί σας να μην πεινάει.
• Σερβίρετε τη μερίδα του σε μικρότερα πιάτα από αυτά των ενηλίκων. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί έχει αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, όμως αυτό δεν «μεταφράζεται» σε μεγάλες μερίδες αλλά σε ποιοτική τροφή.
• Συνοδεύετε πάντα τα γεύματα με σαλάτα και φροντίστε μέσα στην ημέρα το παιδί να καταναλώνει συνολικά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
• Μην επιτρέπετε την κατανάλωση γλυκών παραπάνω από 2 φορές την εβδομάδα. Όταν το παιδί σάς ζητά γλυκό, μπορείτε να του προτείνετε μια δροσιστική φρουτοσαλάτα, ένα γιαούρτι με φρούτα ή μέλι, ή ακόμα και μία μπάρα δημητριακών.
• Μην αφήνετε το παιδί να κάθεται πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Ενθαρρύνετέ το να παίξει σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και να λάβει μέρος σε κάποια ομάδα του αγαπημένου του αθλήματος.
Και μην ξεχνάτε πως ακόμα και αν το παιδί μπορεί να θυμώνει και να σας φέρνει αντίσταση, μία μέρα σίγουρα θα σας ευγνωμονεί. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών απαιτεί χρόνο, επιμονή κι υπομονή.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved