Φυτικές ίνες: Βοηθούν στην απώλεια βάρους; Από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Η απώλεια βάρους και η διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την οικογένεια, καθώς οι επιδημικές διαστάσεις της παχυσαρκίας προδιαθέτουν σε αυξημένη εμφάνιση των επιπλοκών της, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα αναπνευστικά και μυοσκελετικά προβλήματα.

Φυτικές ίνες: Βοηθούν στην απώλεια βάρους; Από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Ένας πολύ καλός σύμμαχος στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι η κατανάλωση φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι ουσίες που δεν διασπώνται και δεν απορροφώνται στο λεπτό έντερο. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν οι φυτικές ίνες μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα. Ωστόσο, όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν πως οι φυτικές ίνες μπορεί να μας βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο σωματικό βάρος αλλά και μειωμένο σωματικό λίπος. Αυτό συμβαίνει πιθανόν γιατί οι φυτικές ίνες συντελούν στον κορεσμό της πείνας μας, και μελέτες δείχνουν πως τα άτομα που επιλέγουν αρκετά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης στο διαιτολόγιό τους τείνουν να προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες. Ακόμη, πολύ σημαντική συνήθεια που σχετίζεται με διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι η ένταξη των φυτικών ινών στο πρωινό γεύμα.
Για να αυξήσετε λοιπόν τις φυτικές ίνες που λαμβάνετε από το διαιτολόγιό σας δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

• Εντάξτε τα δημητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό σας.
• Καταναλώνετε τουλάχιστον 3 φρούτα ημερησίως.
• Μην ξεχνάτε να συνοδεύετε με σαλάτα το μεσημεριανό και το δείπνο σας.
• Προτιμήστε ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης.
• Εισάγετε τα όσπρια στο διαιτολόγιό σας για τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved