Πόσο σημαντικό είναι το νερό για το σώμα μας; Aπό τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Το νερό μαζί με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τις τροφές μας είναι απαραίτητο στοιχείο για να διατηρηθούμε στη ζωή και χωρίς αυτό δεν μπορούμε να επιβιώσουμε για παραπάνω από 5-7 ημέρες.

Πόσο σημαντικό είναι το νερό για το σώμα μας; Aπό τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Ποιες είναι όμως οι λειτουργίες του στον οργανισμό μας;
Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό των κυττάρων και του αίματος, καθώς επίσης προστατεύει όργανα ζωτικής σημασίας όπως ο εγκέφαλος. Ακόμη, είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα μας και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός μας σε σταθερά επίπεδα.

Έτσι, λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Από πού αντλούμε νερό όμως;
Πέρα από την άμεση κατανάλωση νερού, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι νερό μπορούμε να καταναλώσουμε και έμμεσα με τα διάφορα αφεψήματα, τους χυμούς, το γάλα και τις σούπες. Ακόμη, στα φρούτα και στα λαχανικά το 90% είναι νερό, ενώ και άλλες στερεές τροφές όπως το ψωμί έχουν 30% περιεκτικότητα σε νερό.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά; Οι ανάγκες μας σε υγρά εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία, το βάρος, το ύψος και τη φυσική μας δραστηριότητα, καθώς όσο περισσότερο ασκούμαστε και ιδρώνουμε τόσο περισσότερα υγρά χρειαζόμαστε για να αναπληρώσουμε τις απώλειες. Ωστόσο, ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 6-10 ποτήρια υγρών καθημερινά.

Συμπερασματικά, καθώς η αφυδάτωση σχετίζεται με έντονο αίσθημα κόπωσης, πονοκεφάλους και ξηροδερμία, είναι σημαντικό να προσέχουμε έτσι ώστε καθημερινά να λαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα υγρών.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved