Είμαι έγκυος και εμφάνισα σακχαρώδη διαβήτη. Τί πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου;

Σήμερα θα μιλήσουμε για το σακχαρώδη διαβήτη της κύησης που απασχολεί σημαντική μερίδα των μέλλουσων μαμάδων.

Ευσταθία Παπαδά
Είμαι έγκυος και εμφάνισα σακχαρώδη διαβήτη. Τί πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου;

Ως σακχαρώδη διαβήτη της κύησης ορίζουμε τη διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων με αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, επειδή η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα συνδέεται άμεσα με την υγεία του εμβρύου, είναι απαραίτητος ο έλεγχός τους με τη βοήθεια της καμπύλης γλυκόζης μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης σε όλες τις εγκύους.

Ανάμεσα στις επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα με το σακχαρώδη διαβήτη της κύησης είναι η υπέρταση της εγκυμοσύνης, η κακή ανάπτυξη του εμβρύου, η αυξημένη συχνότητα καισαρικής τομής. η γέννηση παιδιών μεγάλου βάρους και ο αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά κατά την ενήλικη ζωή τους.

Η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει τη σωστή διατροφή και σε περίπτωση που αυτή δεν είναι αρκετή χρειάζεται και η χορήγηση ινσουλίνης, καθώς τα αντιδιαβητικά δισκία δεν χρησιμοποιούνται. Ας δούμε λοιπόν τί πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή μας:

• Δεν μένουμε νηστικές για περισσότερες από 2-3 ώρες και φροντίζουμε να έχουμε τρία κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και τρία μικρότερα γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό, γευματίδιο προ του ύπνου)
• Προτιμούμε τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης που δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αποφεύγουμε το λευκό ψωμί και τα γλυκά.
• Τρώμε 3-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως τα οποία κατανέμουμε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
• Φροντίζουμε κάθε γεύμα μας να περιέχει συνδυασμό τροφίμων που περιέχουν πρωτεϊνες και υδατάνθρακες και κατανέμουμε τους υδατάνθρακες σε όλα τα γεύματα της ημέρας.
• Προτιμούμε το άπαχο κρέας και τα γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, αφαιρούμε το δέρμα από το κρέας και επιλέγουμε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους της διατροφής μας.
• Αποφεύγουμε το αλκοόλ.
• Ελέγχουμε καθημερινά και τακτικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και σε περίπτωση που λαμβάνουμε ινσουλίνη, φροντίζουμε η δοσολογία της να συμβαδίζει με την ποσότητα των υδατανθράκων σε κάθε γεύμα μας.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved