Υγιεινά γλυκά snacks για την περίοδο της εγκυμοσύνης

5 υγιεινά γλυκά σνακ που μπορούν να φάνε οι έγκυες. Συμβουλές και συνταγές της διατροφολόγου μας.

Ευσταθία Παπαδά
Υγιεινά γλυκά snacks για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Ηισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαιτέρως σημαντική τόσο για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου όσο και για τη διατήρηση της υγείας της μέλλουσας μητέρας. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο οργανισμό όμως πολλές φορές προκαλούν και αλλαγές στην όρεξη αυξάνοντας την προτίμηση στις γλυκές γεύσεις.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, καθώς μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση βάρους κατά την κύηση αλλά και σε επιπλοκές, όπως η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός και ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης.

Αν και σε υγιείς κυήσεις δε συνιστάται η πλήρης αποφυγή της ζάχαρης είναι ωστόσο σημαντικό η μέλλουσα μητέρα να διατηρεί μία χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης. Δείτε παρακάτω μερικές προτάσεις για ισορροπημένα γλυκά snacks για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Φράουλες με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας

syntages gia glika snak stin egkimosini 4

Photo by Natalia Fogarty on Unsplash

Οι φράουλες αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό φρούτο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C αλλά και φυτικές ίνες, ενώ δεν είναι υπερβολικά γλυκές. Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα που είναι πολύ σημαντική στην εγκυμοσύνη. Μπορείτε να τις απολαύσετε φυσικά σκέτες αλλά αν είστε λάτρεις της σοκολάτας μπορείτε να λιώσετε λίγη μαύρη σοκολάτα ως επικάλυψη. Η μαύρη σοκολάτα εκτός από τη γεύση θα ενισχύσει την πρόσληψή σας σε αντιοξειδωτικά συστατικά και μαγνήσιο.

Φέτες μήλου με φυστικοβούτυρο

syntages gia glika snak stin egkimosini 3

Το μήλο και το φυστικοβούτυρο είναι ένας κλασικός γευστικός συνδυασμός, ενώ και τα δύο αυτά τρόφιμα παρέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την υποστήριξη της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Επιπλέον, αυτό το snack είναι πιο εύκολο να προετοιμαστεί αφού το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να κόψετε ένα μήλο και να βουτήξετε την άκρη των κομματιών σε φυστικοβούτυρο. Ωστόσο, δεδομένου ότι το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε λιπαρά άρα και σε θερμίδες είναι σημαντικό να προσέχετε την ποσότητα που θα προσθέσετε. Μία με δύο κουταλιές της σούπας είναι αρκετές ανάλογα με τις ανάγκες και το τρίμηνο της εγκυμοσύνης στο οποίο βρίσκεστε.

Γιαούρτι με φρούτα

giaourti me frouta

Photo by Tanaphong Toochinda on Unsplash

Το γιαούρτι αποτελεί μία πολύ θρεπτική τροφή καθώς περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, ιώδιο και προβιοτικά, συστατικά που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά και για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Φροντίστε να επιλέξετε ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης έτσι ώστε να προσθέσετε κομμάτια από τα αγαπημένα σας φρούτα, ξηρούς καρπούς, λίγο μέλι ή κακάο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Όπως θα διαπιστώσετε αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα χορταστική λόγω της πρωτεΐνης που περιέχει.

Σπιτικό παγωτό με μπανάνα και σοκολάτα

syntages gia glika snak stin egkimosini 2

Αν και οι επιλογές του εμπορίου είναι πάρα πολλές και δελεαστικές είναι σημαντικό να περιορίσετε το παγωτό του εμπορίου έτσι ώστε να μειώσετε την κατανάλωση της ζάχαρης αλλά και των συντηρητικών που περιέχει. Μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό παγωτό μόνο με τρία υλικά. Θα χρειαστείτε μόνο κατεψυγμένες φέτες μπανάνας, σκόνη κακάο και λίγο γάλα χαμηλών λιπαρών. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου και βιταμίνης Β6. Για να φτιάξετε το παγωτό, ανακατέψτε στο μπλέντερ 4-5 κατεψυγμένες μπανάνες, 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη και περίπου μισό φλιτζάνι γάλα ανάλογα με την υφή που θέλετε να πετύχετε. Τοποθετήστε το στην κατάψυξη και μπορείτε να απολαμβάνετε όλη την εβδομάδα.

Μους με αβοκάντο και κακάο

syntages gia glika snak stin egkimosini 5

Photo by American Heritage Chocolate on Unsplash

Αν σκέφτεστε το αβοκάντο μόνο ως μέρος της σαλάτας σας τότε ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε και σε μία γλυκιά εκδοχή του. Είναι άλλωστε πολύ πλούσιο σε καλά λιπαρά και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης σας, όπως το φυλλικό οξύ, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού. Θα χρειαστείτε περίπου 1,5-2 ώριμα αβοκάντο, 2 ώριμες μπανάνες, 4-5 κουταλιές της σούπας κακάο και λίγο γάλα χαμηλών λιπαρών ανάλογα με την υφή που σας αρέσει. Ξεκινήστε χτυπώντας το αβοκάντο και στη συνέχεια προσθέστε τις μπανάνες και το κακάο, ενώ στο τέλος προσθέστε το γάλα ανάλογα με την υφή του μίγματος. Μοιράστε σε μπωλ και αφήστε τη μους στο ψυγείο για 5-6 ώρες.

Καλή σας απόλαυση!

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD, RD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved