Νηστίσιμα και υγιεινά snacks για την περίοδο της Σαρακοστής

  • Σπιτικά μπισκότα βρώμης
  • Παστέλι
  • Αραβική πίτα ολικής άλεσης με βούτυρο καρπών και κομμάτια φρούτων
  • Αραβική πίτα ολικής άλεσης με χούμους και λαχανικά
  • Ποπ κορν
  • Σπιτική πίτα λαχανικών
Ευσταθία Παπαδά
Νηστίσιμα και υγιεινά snacks για την περίοδο της Σαρακοστής
pexels.com / Anna Shvets

Έχουμε ήδη διανύσει περισσότερο από το μισό της Σαρακοστής και αν νηστεύετε ίσως έχετε αρχίσει να εξαντλείτε τις ιδέες σας για υγιεινά και νηστίσιμα snacks εφόσον τα ζωϊκά προϊόντα απουσιάζουν.

Είναι σημαντικό να μην καταφύγετε σε έτοιμα snacks του εμπορίου καθώς συνήθως είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να συνεχίζετε να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά ακόμα και κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι η νηστεία μπορεί να αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να ανακαλύψετε νέες γεύσεις και συνδυασμούς. Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες!

vromi

Σπιτικά μπισκότα βρώμης

Χρησιμοποιήστε ως βάση τη βρώμη και το ταχίνι ή ένα άλλο βούτυρο καρπών, όπως αμυγδάλου ή κάσιους. Μπορείτε να προσθέσετε κακάο, ξηρούς καρπούς ή σταγόνες σοκολάτας και να αρωματίσετε τα μπισκότα με κανέλα, ginger και ξύσμα πορτοκαλιού, ή όποιο άλλο υλικό σας αρέσει. Τα σπιτικά μπισκότα είναι σαφώς καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τα μπισκότα του εμπορίου, αφού μπορείτε να έχετε τον έλεγχο των υλικών σας χωρίς τα ανεπιθύμητα συντηρητικά και τη μεγάλη ποσότητα της ζάχαρης.

Παστέλι

Αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάσετε κάποιο σπιτικό νηστίσιμο snack το παστέλι αποτελεί μία εύκολη και γρήγορη λύση έτοιμου νηστίσιμου snack συνδυάζοντας τα καλά λιπαρά από το σουσάμι και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του μελιού. Θυμηθείτε ωστόσο ότι χρειάζεται μέτρο στην ποσότητα που θα καταναλώσετε καθώς η ενεργειακή περιεκτικότητά του είναι αυξημένη. Είναι επίσης σημαντικό να διαβάζετε τη διατροφική ετικέτα και να επιλέγετε τα προϊόντα με τη λιγότερη ζάχαρη.

mpares

Αραβική πίτα ολικής άλεσης με βούτυρο καρπών και κομμάτια φρούτων

Αν ψάχνετε ένα snack που μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα μαζί σας, τότε αυτό μπορεί να αποτελέσει μία πρακτική και θρεπτική επιλογή. Μπορείτε να κάνετε διάφορους συνδυασμούς και να προσλαμβάνετε ταυτόχρονα υδατάνθρακες και φυτικές ίνες από την αραβική πίτα και τα φρούτα, αλλά και καλά λιπαρά και πρωτεΐνη από το βούτυρο καρπών.

Σπιτικές μπάρες δημητριακών

Οι σπιτικές μπάρες δημητριακών αποτελούν επίσης ένα εύκολο στην παρασκευή και στη μεταφορά σνακ, ενώ όπως και με τα μπισκότα μπορείτε να κάνετε πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς. Η βρώμη, το μέλι και μία λιπαρή ύλη όπως ταχίνι, φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο μπορούν να αποτελέσουν τη βάση σας. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, οι σταγόνες σοκολάτας, η τριμμένη καρύδα θα σας βοηθήσουν να παρασκευάσετε διαφορετικές εκδοχές τους.

Αραβική πίτα ολικής άλεσης με χούμους και λαχανικά

Αν προτιμάτε ένα αλμυρό snack μπορείτε να ετοιμάσετε σπιτικό χούμους, να κόψετε στικς από τα αγαπημένα σας λαχανικά και να τα τυλίξετε σε μία αραβική πίτα ολικής άλεσης.

pop corn

Ποπ κορν

Αν ψάχνετε ενα νηστίσιμο snack για την ταινία σας και θέλετε κάτι αλμυρό τότε το σπιτικό ποπ κορν αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Προτιμήστε το ελαιόλαδο ως λιπαρή ύλη αντί για βούτυρο και μπορείτε να προσθέστε διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά για να δώσετε διαφορετική γεύση στα ποπ κορν σας. Ιδανικά μπορείτε να αποφύγετε εντελώς την προσθήκη άλατος.

Σπιτική πίτα λαχανικών

Η σπιτική πίτα λαχανικών μπορεί να αποτελέσει τόσο ένα κυρίως γεύμα συνοδευόμενο από κάποια σαλάτα, αλλά και ενδιάμεσο σνακ αν καταναλωθεί στην ενδεδειγμένη ποσότητα για το κάθε άτομο. Είναι επίσης ένα πολύ θρεπτικό κολατσιό για τα παιδιά στο σχολείο. Εκτός από την παραδοσιακή σπανακόπιτα μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλες εναλλακτικές προσθέτοντας διάφορα λαχανικά όπως μανιτάρια, κρεμμυδι, κολοκύθια, πιπεριές και πολλά άλλα.

Δρ Ευσταθία Παπαδά RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved