Πέντε tips για την επαναφορά στην ισορροπημένη διατροφή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν στο τέλος για τους περισσότερους από εμάς και μαζί τους τελείωσαν οι συχνές επισκέψεις σε ταβέρνες και μπαρ.

Ευσταθία Παπαδά
Πέντε tips για την επαναφορά στην ισορροπημένη διατροφή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Επιστρέφοντας στην καθημερινή μας ρουτίνα είναι καιρός να επανέλθουμε και στη διατροφική μας ρουτίνα και την ισορροπημένη διατροφή. Δείτε παρακάτω πέντε χρήσιμες συμβουλές που θα κάνουν τη μετάβαση πιο ομαλή.

Επιλέξτε τη Μεσογειακή διατροφή ως πρότυπο

mesoggiaki diatrofi 1

Ακόμα κι αν οι διακοπές ήταν μία αφορμή για να καταναλώσετε περισσότερο κρέας, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, η μεσογειακή διατροφή θα σας επαναφέρει σε διατροφική ισορροπία επιλέγοντας λιγότερο κόκκινο κρέας, κακής ποιότητας λιπαρά και ζάχαρη και μέτριες ποσότητες από ψάρι, πουλερικά και άπαχα γαλακτοκομικά. Η βάση της διατροφής σας θα πρέπει να αποτελείται από τροφές φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ακολουθήστε τον κανόνα του πιάτου της ισορροπημένης διατροφής

mesoggiaki diatrofi 4

Σύμφωνα με αυτόν το ½ του πιάτου κάθε γεύματος θα πρέπει να περιέχει λαχανικά (ψητά, ωμά, βραστά), το ¼ να καλύπτεται από μία πηγή πρωτεΐνης (άπαχο κρέας, ψάρι, τυρί, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, αυγό, όσπρια) και το υπόλοιπο ¼ θα πρέπει να καλύπτεται από δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί ή ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι) ή αμυλούχα λαχανικά (πατάτες, γλυκοπατάτες, καλαμπόκι).

Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε επαρκώς

Η καλή ενυδάτωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας του μεταβολισμού. Επιλέγετε ως κύριο μέσο ενυδάτωσης το νερό, ωστόσο τα αφεψήματα, οι σούπες, οι χυμοί, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν επίσης πηγές νερού. Θυμηθείτε πως η άσκηση αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά λόγω του ιδρώτα, οπότε είναι σημαντικό να αναπληρώνετε τις απώλειες του νερού μετά την άσκηση.

mesoggiaki diatrofi 3

Καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά

Αυτή είναι μία συνήθεια στην οποία θα πρέπει να επανέλθετε μετά τις καλοκαιρινές κραιπάλες. Για να επιτύχετε το στόχο σας συνοδεύστε κάθε κυρίως γεύμα σας με σαλάτα, ενώ μπορείτε να προσθέσετε φρούτα στο πρωινό γεύμα, το δεκατιανό ή το απογευματινό σνακ. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύουν τον κορεσμό και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους σε περίπτωση που το βάρος σας αυξήθηκε στις διακοπές.

Εντάξτε την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά για την υγεία, την ευεξία και την απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να βρίσκετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέσα στην ημέρα σας που θα τα αφιερώνετε στην άσκηση. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα κάποια μορφή οργανωμένης άσκησης, αλλά ακόμα και το περπάτημα και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης στο σπίτι μπορούν σας προσφέρουν πολλά οφέλη.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved