Πέντε τροφές για καλή ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Τι μπορείτε να τρώτε το καλοκαίρι για να παραμείνετε ενυδατωμένες.

Πέντε τροφές για καλή ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη

Καθώς διανύουμε τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ο υδράργυρος ανεβαίνει και παρά το γεγονός ότι η ηλιοφάνεια μας φτιάχνει τη διάθεση, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και τα επιπλέον κιλά μπορεί να κάνουν τη ζέστη ανυπόφορη. Είναι όμως πολύ σημαντικό να παραμένετε καλά ενυδατωμένες το καλοκαίρι τόσο για την δική σας υγεία κι ευεξία όσο και του εμβρύου.

Ο ζεστός καιρός αυξάνει τις απώλειες των υγρών μέσω του ιδρώτα οπότε αυτό μπορεί να σας δυσκολέψει στην κάλυψη των αναγκών σε υγρά που ανέρχονται σε 2.3 λίτρα ημερησίως. Αν σας είναι δύσκολο να καταναλώνετε αυτήν την ποσότητα πίνοντας μόνο νερό είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη των υγρών μέσω τροφών που είναι πλούσιες σε νερό.

Δείτε παρακάτω 5 τροφές που είναι πλούσιες σε νερό και θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα θα σας δροσίσουν.

egkymosyni kalokairina frouta

Καρπούζι

Είναι αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων. Είναι πλούσιο σε λυκοπένιο – συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση- αλλά και βιταμίνη C, καθώς μία φέτα μας προσφέρει περίπου το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Το 92% αποτελείται από νερό, ενώ είναι ταυτόχρονα χαμηλό σε θερμίδες, γεγονός που το κάνει ένα ιδανικό snack που μπορεί να ικανοποιήσει και την επιθυμία για γλυκό.

Αγγούρι

Εκτός από την πολύ υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό (95%), το αγγούρι είναι πλούσιο σε κάλιο, καθώς ένα αγγούρι 300 γραμμαρίων παρέχει περίπου το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επιπλέον περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά όπως οι ταννίνες και τα φλαβονοειδή που παρέχουν ισχυρή προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι αποτελείται περίπου από 85% νερό και αποτελεί έναν πολύ θρεπτικό τρόπο ενυδάτωσης. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ασβέστιο, δύο πολύτιμα συστατικά για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου. Επιπλέον, περιέχει προβιοτικά που ενισχύουν τη χλωρίδα του εντέρου και την άμυνα του οργανισμού.

egimosini kai trofes gia enidatosu

Πιπεριές

Οι πιπεριές περιέχουν άφθονο νερό (92%) αλλά είναι επίσης πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C καθώς μία πιπεριά προσφέρει περίπου 200mg. Επιπλέον, περιέχουν β-καροτένιο, φυλλικό οξύ, αλλά και τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και κερσετίνη με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Φράουλες

Αποτελούνται απο 91% νερό και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και κάλιο. Επιπλέον, περιέχουν περίπου 3 γραμμάρια διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, συνεισφέροντας έτσι στο στόχο των 20-25 γραμμαρίων φυτικών ινών που χρειαζόμαστε καθημερινά για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Μην ξεχνάτε ότι εκτός από το νερό, στην ενυδάτωση συμβάλλουν και το γάλα, τα αφεψήματα και οι φυσικοί χυμοί. Τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε νερό και να ενυδατώνεστε πριν αισθανθείτε δίψα, καθώς αυτό αποτελεί σημάδι ότι ήδη έχετε αφυδατωθεί.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved