Συμβουλές διατροφής για τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα σύνηθες σύμπτωμα που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη και δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής της εγκύου.

Συμβουλές διατροφής για τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

Oφείλεται στην παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνης που αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι σημαντική για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Η προγεστερόνη προκαλεί χαλάρωση μερικών μυών του εντέρου, γεγονός που μειώνει την κινητικότητα του εντέρου και καθιστά δυσκολότερη τη μετακίνηση της τροφής και των κοπράνων στον εντερικό σωλήνα.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας είναι η μειωμένη φυσική δραστηριότητα αλλά και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Ποια είναι τα σημάδια της δυσκοιλιότητας;

  • Μείωση της συχνότητας των κενώσεων
  • Σκληρά κόπρανα
  • Κοιλιακός πόνος και φούσκωμα
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης
egkymosynh kai diskoloiotita

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη;

Η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής και πιο συγκεκριμένα:

Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, καθώς βοηθούν το περιεχόμενο του εντέρου να περάσει πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Μερικά παραδείγματα πλούσιων σε φυτικές ίνες τροφών (περιέχουν τουλάχιστον 3g ινών ανά 100g) είναι τα μπιζέλια, το καλαμπόκι, τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα φασόλια, φουντούκια και τα καρύδια. Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αύξηση στην κατανάλωση των φυτικών ινών θα πρέπει να γίνεται σταδιακά γιατί η απότομη αύξηση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και πόνο.

Επιλογή τροφών πλούσιων σε σορβιτόλη

Η σορβιτόλη είναι μια ένωση που βρίσκεται κυρίως στα φρούτα και δρα ως φυσικό καθαρτικό. Τα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σορβιτόλη περιλαμβάνουν τα μήλα, τα βερίκοκα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα.

diskiliotita stin egimosini

Αύξηση της πρόσληψης υγρών

Για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, η πρόσληψη υγρών είναι σημαντική, ιδιαίτερα όταν η διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η συνιστώμενη πρόσληψη υγρών είναι περίπου 8-10 ποτήρια την ημέρα. Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά και οι φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη, τα smoothies, τα αφεψήματα, οι σούπες, το γάλα μπορούν να υπολογίζονται στην πρόσληψη υγρών.

Φυσική δραστηριότητα

Η ελαφριά άσκηση μπορεί όχι μόνο να σας ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα αλλά και να βελτιώσει την φυσική σας κατάσταση. Συμβουλευτείτε πρώτα το γυναικολόγο σας που θα κρίνει ανάλογα με την κατάστασή σας αν μπορείτε να ασκηθείτε. Εάν δεν ήσασταν φυσικά δραστήριες πριν την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με όχι περισσότερα από 15 λεπτά συνεχούς άσκησης, τρεις φορές την εβδομάδα, και να αυξάνετε σταδιακά τη συχνότητα και τη διάρκεια με την καθοδήγηση ειδικού.

Εάν ο οργανισμός σας δεν ανταποκρίνεται στις παραπάνω αλλαγές ζητήστε περαιτέρω συμβουλές από τον γιατρό σας.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved