Ο ρόλος του ψευδάργυρου στη διατροφή της εγκύου

Η σημασία του ψευδαργύρου στη διατροφή της εγκύου.

Ευσταθία Παπαδά
Ο ρόλος του ψευδάργυρου στη διατροφή της εγκύου

Η διατροφή στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά επηρεάζει τόσο την ανάπτυξη του εμβρύου όσο και την υγεία της εγκύου. Ένα θρεπτικό συστατικό με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο είναι ο ψευδάργυρος.

Γιατί ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, την παραγωγή και τη λειτουργία του DNA, την επούλωση των πληγών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το μωρό σας αναπτύσσεται ταχύτατα κι έτσι ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξή του. Επιπλέον, αυξάνει την προστασία σας από λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Επιστημονικές μελέτες συνδέουν επίσης την ανεπάρκεια ψευδαργύρου με χαμηλό βάρος γέννησης και άλλα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

psevdargiros stin egkimosini 2

Πόσο ψευδάργυρο χρειάζεστε καθημερινά;

Οι ανάγκες σε ψευδάργυρο για τις γυναίκες διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίοδο της ζωής. Δείτε παρακάτω αναλυτικά.

  • Έγκυες γυναίκες: 11 mg την ημέρα
  • Θηλάζουσες γυναίκες: 12 mg την ημέρα
  • Μη έγκυες γυναίκες: 8 mg την ημέρα

Ποια τρόφιμα περιέχουν ψευδάργυρο;

Τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το κόκκινο κρέας είναι πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου. Μπορείτε επίσης να βρείτε τον ψευδάργυρο στα πουλερικά, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα στρείδια είναι ωστόσο η πλουσιότερη πηγή ψευδάργυρου, αλλά η κατανάλωσή τους την περίοδο της εγκυμοσύνης δε συστήνεται λόγω του κινδύνου της λιστέριας, ενός βακτηρίου, και λόγω των υψηλών επιπέδων βαρέων μετάλλων.

psevdargiros stin egkimosini 3

Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε συμπλήρωμα ψευδάργυρου;

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει μειωμένη αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, απώλεια όρεξης κι εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν καταναλώνετε ζωϊκά προϊόντα και ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή το πιθανότερο είναι ότι καλύπτονται οι ανάγκες σας σε ψευδάργυρο. Σε περίπτωση που ακολουθείτε μια χορτοφαγική διατροφή, συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας που θας βοηθήσει με τις κατάλληλες επιλογές τροφίμων να καλύψετε τις ανάγκες σας. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει εάν χρειάζεστε συμπλήρωμα ψευδάργυρου. Η λήψη συμπληρωμάτων χωρίς τη συμβουλή ενός ειδικού δε συνιστάται, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved