«Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για την δοκιμή των πρώτων τροφών από το μωρό μας;» από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Κι ενώ το μωρό σας μεγαλώνει, έρχεται η ώρα που θα πρέπει να δοκιμάσετε ημιστερεές και στερεές τροφές στο διαιτολόγιό του. Πότε είναι όμως η κατάλληλη περίοδος γι' αυτό το βήμα;

«Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για την δοκιμή των πρώτων τροφών από το μωρό μας;» από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι τον 6ο μήνα η καταλληλότερη τροφή για το βρέφος είναι το μητρικό γάλα και ο αποκλειστικός θηλασμός εφόσον είναι εφικτός. Στη συνέχεια το βρέφος αρχίζει να αποκτά την ικανότητα να κάθεται και να στηρίζει το κεφάλι του από μόνο του. Σταδιακά αναπτύσσει την ικανότητα της κατάποσης και αργότερα της μάσησης, οπότε η ηλικία των έξι μηνών είναι η καταλληλότερη για την εισαγωγή νέων τροφών.

Είναι σημαντικό να εισάγουμε κάθε νέο τρόφιμο με διαφορά 4-5 ημερών περίπου από το προηγούμενο για να ανιχνεύσουμε πιθανή αλλεργική αντίδραση. Έχουμε και λέμε λοιπόν...

6ος-7ος μήνας: Η κύρια πηγή ενέργειας για το μωρό μας παραμένει το γάλα (μητρικό ή υποκατάστατο) και δίνονται 1-2 κουταλάκια του γλυκού νέας τροφής σε 1-2 γεύματα της ημέρας. Ξεκινάμε με κρέμες δημητριακών όπως ρυζοκρέμες που δεν περιέχουν γλουτένη. Στη συνέχεια δοκιμάζουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά όπως καρότο, κολοκυθάκι, πατάτα αυξάνοντας σταδιακά την ποικιλία. Ύστερα μπορούμε να δώσουμε στο μωρό μας πολτοποιημένα φρούτα όπως μήλο, μπανάνα και αχλάδι. Αργότερα προσθέτουμε στη διατροφή του βρέφους και καλά μαγειρεμένο άπαχο κρέας όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αλεσμένα μαζί με λαχανικά, καθώς και κρόκο αυγού.

8ος μήνας: Η ποσότητα του γάλακτος μειώνεται σταδιακά όταν το μωρό μας πλέον τρώει από το κουτάλι σε 2-3 γεύματα την ημέρα, και ανάλογα με το πόσο πεινάει, αυξάνουμε την ποσότητα των τροφών σε 2-3 κουταλιές της σούπας κάθε φορά. Σιγά σιγά μπορείτε να αλέθετε λιγότερο την τροφή του μωρού σας ώστε να ενθαρρύνετε τη διαδικασία της μάσησης. Η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για να εισάγετε και άλλα δημητριακά όπως ρύζι και μακαρόνια, μαλακό ψωμί και μπισκοτόκρεμα. Μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε μικρή ποσότητα λιωμένων οσπρίων, ψάρι, γιαούρτι και τυρί.

9ος-12ος μήνας: Το μωρό μας πλέον καταναλώνει 3 κυρίως γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και 2 ενδιάμεσα γεύματα (συμπεριλαμβανομένου και του μητρικού ή υποκατάστατου γάλακτος). 3-4 μερίδες αμυλούχων τροφών, 3 μερίδες κρέατος και υποκαταστάτων του, 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών και 3-4 μερίδες φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητες για να του εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μην προσθέτετε αλάτι και ζάχαρη στο φαγητό του μωρού σας και φροντίστε να το ενθαρρύνετε να τρώει μόνο του τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν εύκολα με το χέρι σε μικρά κομμάτια.

Η διαδικασία εισαγωγής και αποδοχής νέων τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους μπορεί πολλές φορές να είναι δύσκολη, αλλά με υπομονή και ηρεμία το μωρό σας θα συνηθίσει σε μία ποικιλία τροφίμων.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

Ερώτηση αναγνώστριας
«Γεια σας,
Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε μια διατροφή για χάσιμο των κιλών της εγκυμοσύνης και ταυτόχρονα θηλάζουμε τι πρέπει να αποφύγουμε;
Ευχαριστώ,
Δέσπω»

Απάντηση

Αγαπητή Δέσπω,
Όπως ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο μου το χάσιμο των κιλών της εγκυμοσύνης δεν θα πρέπει να μας αγχώνει εφόσον έχουμε επιλέξει να θηλάσουμε το μωρό μας. Μία στερητική δίαιτα θα υποβαθμίσει την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που του προσφέρουμε.

Ο θηλασμός θα σε βοηθήσει ως ένα βαθμό να χάνεις 1-1.5 κιλό το μήνα για τους πρώτους έξι μήνες του θηλασμού καθώς κινητοποιεί και αποθέματα λίπους. Μην ξεχνάς άλλωστε πως προκειμένου να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες του θηλασμού χρειάζεσαι περίπου 300 θερμίδες παραπάνω από αυτές που χρειαζόσουν προ της εγκυμοσύνης κι έτσι μία δίαιτα χαμηλών θερμίδων δεν ενδείκνυται. Ωστόσο, φρόντισε να καταναλώνεις ποικιλία τροφών, δίνοντας έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά.

Τα τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα, τα γλυκά και άλλα αρτοσκευάσματα (πχ μπισκότα, κρουασάν κτλ) θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορείς επίσης να εισάγεις σταδιακά και κάποια μορφή ήπιας άσκησης 3-4 φορές την εβδομάδα (πχ. περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, χορός) και θα δεις ότι σιγά σιγά το σώμα σου θα αρχίσει να επανέρχεται. Με το σταδιακό απογαλακτισμό του μωρού σου μπορείς να εντείνεις την προσπάθειά σου στην απώλεια βάρους με συνδυασμό δατροφής και άσκησης. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι υπομονή και ηρεμία, διότι πολλές φορές το άγχος στην όλη διαδικασία δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος!

Καλή συνέχεια!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved