Πώς θα φτιάξετε εύκολη μπεσαμέλ (vid)

Μπεσαμέλ: Όχι μόνο θα σας δείξουμε τη συνταγή αλλά θα δείτε και ένα βίντεο που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς θα τη φτιάξετε ώστε να μην σας σβολιάσει.

Πώς θα φτιάξετε εύκολη μπεσαμέλ (vid)

Η μπεσαμέλ (Bechamel) γνωστή και ως λευκή σάλτσα είναι μια κρεμώδης σάλτσα που παρασκευάζεται από λευκό ρου (roux), δηλαδή βούτυρο και αλεύρι, με προσθήκη γάλακτος. Δημιουργήθηκε τον 17º αιώνα και είναι μία από τις πέντε βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας. Ενσωματώθηκε -σύμφωνα με κάποιους- για πρώτη φορά στην ελληνική κουζίνα, αλλά παραποιήθηκε, από τον διάσημο Έλληνα Σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η μπεσαμέλ χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία φαγητών, τα οποία συχνά μπαίνουν στο φούρνο. Είναι το λευκό στρώμα που καλύπτει τον μουσακά και το παστίτσιο, ενώ συνηθίζεται στις μελιτζάνες παπουτσάκια, στον πουρέ μελιτζάνας του χουνκιάρ μπεγεντί και σε πολλά πιάτα με ζυμαρικά. Εμφανίζεται επίσης ως μέρος της γέμισης σε διάφορα πιάτα, όπως οι κρέπες ή κάποιες τυρόπιτες αλλά σερβίρεται και με λαχανικά, αυγά και πουλερικά.

Έχει ως βάση το μείγμα από αλεύρι και βούτυρο, στο οποίο προστίθεται ζεστό γάλα.

Υπάρχουν αρκετά μυστικά για να φτιάξει κανείς εύκολη μπεσαμέλ

Για την τέλεια (που θα έλεγε και η κυρία Γιώτα από το MasterChef) μπεσαμέλ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  • πρέπει να λιώσετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και να ανακατέψετε μέσα αλεύρι για να φτιάξετε το γνωστό ρου (1:1 οι ποσότητες)
  • πρέπει να ανακατέψετε σιγά σιγά το γάλα που θα προσθέσετε
  • πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς καθώς σιγοβράζει


Υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε μπεσαμέλ

  • 60 γραμμ. ανάλατο βούτυρο
  • 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 1/2 κούπες γάλα
  • μια πρέζα αλάτι
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Πώς θα τη φτιάξετε:

Λιώστε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να κάνει φουσκάλες. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς και μέχρι να έχετε μια απαλή σάλτσα. Επιστρέψτε το κατσαρολάκι σας στη φωτιά και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατέψτε συνεχώς (σε μέτρια φωτιά) για περίπου 10 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στο φαγητό που ετοιμάζετε.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί φαγητά που μπορείτε να σκεπάσετε με τη μπεσαμέλ που θα φτιάξετε:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved