Ζύμη για πίτσα: 4 διαφορετικές εκδοχές για να διαλέξετε την καλύτερη

Η καλύτερη ζύμη για πίτσα! Εναλλακτικές συνταγές για όλα τα γούστα. Εύκολες, γρήγορες, με μαγιά ή χωρίς μαγιά, αφράτη ή τραγανή. Ποια από όλες προτιμάτε;

Ζύμη για πίτσα: 4 διαφορετικές εκδοχές για να διαλέξετε την καλύτερη

Αν και η μοναδική συνταγή για ζύμη πίτσας που χρειάζεστε είναι η κλασική ιταλική συνταγή, εμείς θα σας δείξουμε μερικές ακόμη συνταγές απλά και μόνο για να διαλέξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο ή αυτή που ίσως να σας φαίνεται πιο εύκολη στην παρασκευή της και πιο νόστιμη.

Θα αρχίσουμε από την αυθεντική ιταλική συνταγή για ζύμη πίτσας. Μπορείτε να τη φτιάξετε την ίδια μέρα ή να την αφήσετε στο ψυγείο για μια νύχτα να φουσκώσει. Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

  • 470 γραμ. χλιαρό νερό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.τ.σ ξερή μαγιά
  • 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • 680 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για ψωμί
  • 1 1/2 κ.τ.γ αλάτι

Πώς θα τη φτιάξετε:

Σε ένα μπολ βάλτε το νερό, με τη ζάχαρη και τη μαγια. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.

Αν χρησιμοποιήσετε μίξερ: Βάλτε στο μπολ το λάδι, το αλάτι και το αλεύρι, τοποθετήστε τον γάντζο και αρχίστε το ζύμωμα στη χαμηλή ταχύτητα. Μόλις αναμιχθεί καλά το αλεύρι σας, βάλτε το μίξερ σας στην μεσαία ταχύτητα.

Αν ζυμώσετε με το χέρι: Προσθέστε στο μπολ το λάδι, το αλάτι και το αλεύρι και αρχίστε να ανακατεύετε με ένα πιρούνι. Όταν αρχίσει το μείγμα σας να ενώνεται, αλευρώστε μια επιφάνεια στον πάγκο σας, αναποδογυρίστε το μείγμα και ζυμώστε με τα χέρια για περίπου 10 λεπτά. Αν κολλάει η ζύμη της πίτσας, προσθέστε λίγο αλεύρι.

Όταν η ζύμη σας είναι έτοιμη, βάλτε τη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε τη με διάφανη μεμβράνη και πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει για περίπου 20 με 30 λεπτά.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250° C και έπειτα φτιάξτε την πίτσα σας με ό,τι υλικά θέλετε εσείς.

zymi gia pitsa 3

Πριν αρχίσετε βεβαιωθείτε ότι η μαγιά σας «ενεργοποιήθηκε»

Για να βεβαιωθείτε ότι η μαγιά σας έχει ενεργοποιηθεί και θα βοηθήσει στο φούσκωμα της ζύμης σας, σε ένα μπολ βάλτε νερό (χλιαρό και όχι καυτό γιατί θα "κάψει" τη μαγιά σας) και προσθέστε μια πρέζα ζάχαρη μέσα. Ρίξτε τη μαγιά και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Αν η μαγιά σας ενεργοποιηθεί, θα δείτε φουσκάλες μέσα στο νερό.

Για να φουσκώσει η ζύμη για πίτσα

Όταν φτιάχνετε σπιτική ζύμη για πίτσα βεβαιωθείτε ότι η ζύμη είναι αρκετά μαλακή και ελαστική. Αφήστε τη να φουσκώσει μέσα σε λαδωμένο μπολ (φροντίστε να τη γυρίσετε μόλις φουσκώσει και από την άλλη πλευρά ώστε να λαδωθεί) και καλύψτε τη με μια διάφανη μεμβράνη τροφίμων και μια καθαρή πετσέτα. Αφήστε τη να φουσκώσει για περίπου δύο ώρες. Πάντα να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο για να πιάσετε ή να απλώσετε τη ζύμη σας.

Μόλις η ζύμη σας φουσκώσει, χωρίστε τη σε 2-3 μερίδες και καλύψτε ξανά με την πετσέτα. Αφήστε να ξεκουραστεί για 20 με 30 λεπτά.

Γιατί πρέπει να πιάνετε τη ζύμη με ελαιόλαδο στα χέρια

Πάντα να λαδώνετε τα χέρια σας πριν πιάσετε την ζύμη πίτσας. Αυτό θα κρατήσει την ζύμη σας μαλακή και δεν θα τη στεγνώσει.

Πώς θα καταψύξετε τη ζύμη για πίτσα

Αφήστε τη ζύμη για πίτσα να φουσκώσει πριν την καταψύξετε. Αφού φουσκώσει χωρίστε τη σε μερίδες και βάλτε τη σε πολυμπάγκ που κλείνουν αεροστεγώς. Βάλτε τη στην κατάψυξη. Μπορείτε να τη διατηρήσετε εκεί για περίπου 3 μήνες. Πάντα να θυμάστε να ξεπαγώνετε τη ζύμη της πίτσας μέσα στο ψυγείο και έπειτα αφήστε τη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ξεπάγωμά της πρέπει να γίνεται σταδιακά.

Πώς θα ψήσετε τη ζύμη σας για να έχετε την τέλεια πίτσα

Η πίτσα πρέπει πάντα να ψήνεται σε αρκετά ζεστό φούρνο (250C). Βάλτε πρώτα τη ζύμη να πάρει χρώμα και έπειτα προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και τέλος τη μοτσαρέλα για να λιώσει.

zymi gia pitsa 2

Ζύμη για πίτσα του Άκη

Ο Άκης Πετρετζίκης έχει κερδίσει τις καρδιές μας και οι συνταγές του είναι όλες ξεχωριστές και εύκολες.

Αν θέλετε να φτιάξετε τη δική του αγαπημένη ζύμη για πίτσα, δεν έχετε παρά να σημειώσετε τα υλικά που αναφέρονται παρακάτω και να τη φτιάξετε σύμφωνα με τις δικές του οδηγίες.

Υλικά για τη ζύμη:

  • 9 γρ. μαγιά ξηρή
  • 250 γρ. νερό, χλιαρό
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + έξτρα, για το άνοιγμα της ζύμης
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • σάλτσα για πίτσα

Δείτε εδώ την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα ή απλά πατήστε play στο βίντεο που ακολουθεί:



Ζύμη χωρίς μαγιά

Κάποιες μαμάδες θέλουν μία ακόμη πιο εύκολη λύση μιας και δεν μπορούν να περιμένουν ένα δίωρο περίπου για να φουσκώσει η ζύμη τους. Έτσι καταλήγουν να ψάχνουν για ζύμη χωρίς μαγιά στο διαδίκτυο.

Η πιο εύκολη συνταγή που βρήκαμε και που εγγυάται επιτυχία είναι αυτή παρακάτω. Σημειώστε τα υλικά και φτιάξτε πίτσα σε χρόνο dt.

Υλικά για ζύμη πίτσας χωρίς μαγιά:

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.τ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.τ.γ. αλάτι
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο

Για να τη φτιάξετε ρίξτε σε ένα μπολ το 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Κάνετε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέστε το νερό και το λάδι. Ζυμώστε τα υλικά προσθέτοντας λίγο νερό ακόμη αν χρειάζεται.

Ζύμη για πίτσα με σιμιγδάλι

Κάποιοι προτιμούν να φτιάχνουν την ζύμη της πίτσας τους με σιμιγδάλι. Και σε αυτή την περίπτωση τα υλικά είναι εύκολα και η παρασκευή της ζύμης γρήγορη. Και εδώ η ζύμη δεν έχει μαγιά και δεν χρειάζεται να ξεκουραστεί για φουσκώσει. Τη φτιάχνετε και την ψήνετε αμέσως.

Υλικά:

  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.τ.γ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.τ.γ αλάτι
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο

Για να τη φτιάξετε θα ρίξετε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Θα ανακατέψετε καλά και έπειτα θα προσθέσετε το νερό και το λάδι, ζυμώνοντας με τα δάχτυλά σας αργά αργά. Ζυμώστε καλά, προσθέστε λίγο νερό ή λίγο λάδι αν χρειάζεται και η ζύμη σας θα είναι έτοιμη για να φτιάξετε μια νόστιμη και λαχταριστή πίτσα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved