Πέντε νηστίσιμες συνταγές με θαλασσινά που αξίζει να δοκιμάσετε (pics)

Είναι νόστιμες, θρεπτικές και μυρίζουν θάλασσα.

Πέντε νηστίσιμες συνταγές με θαλασσινά που αξίζει να δοκιμάσετε (pics)

Τα θαλασσινά την περίοδο της νηστείας έχουν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας. Ακόμα κι αν δεν αρέσουν στα παιδιά, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα μαγειρέψετε και να τα κάνετε περισσότερο δελεαστικά.

Το χταπόδι για παράδειγμα με κοφτό μακαρόνι τρώγεται πολύ πιο εύκολα από τα παιδιά απ΄ότι ψητό, ενώ οι σουπιές με χόρτα «θυμίζουν» και λίγο κρέας.

Τι πρέπει να προσέχετε

Όταν αγοράζετε κεφαλόποδα, δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, θα τα βρείτε στην αγορά σε τρεις κατηγορίες: ως νωπά, ως κατεψυγμένα και ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά, συγκεκριμένα, οι ειδικοί συνιστούν να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην οσμή, καθώς αυτή θα πρέπει να είναι οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

Επίσης, σύμφωνα με τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, η επιφάνεια του σώματος του αλιεύματος θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή.

Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας είναι τα πλοκάμια και οι βεντούζες, τα οποία θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα, ενώ η σάρκα θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Τα μάτια επίσης θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, «ζωηρά» και χωρίς κηλίδες, ενώ η συχνότερη αλλοίωση που μπορεί να εντοπίσει κανείς είναι ο ροζ χρωματισμός της επιφάνειας της σάρκας τους.

Για τα κατεψυγμένα προϊόντα, πρέπει να θυμάστε ότι διατίθενται προς κατανάλωση χωρίς παραμορφώσεις και με ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους, ενώ για τα αποψυγμένα πρέπει να αναγράφεται «προϊόν απόψυξης», το είδος του αλιεύματος καθώς και οι ημερομηνίες συσκευασίας και λήξης. Όταν γίνεται απόψυξη, το αποψυγμένο προϊόν πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

Για τα δίθυρα οστρακοειδή, δηλαδή μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, αχιβάδες, χτένια, εφόσον πωλούνται με κέλυφος, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτά θα πρέπει να είναι ζωντανά.

Συνταγές για θαλασσινά

Χταπόδι με κοφτό μακαρόνι

Υλικά

1 χταπόδι
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
1 ξερό κρεμμύδι
2 κ. σούπας ελιές
ενα ποτηράκι κρασί
ξύδι βαλσάμικο
1 πακέτο ντοματοχυμό
4 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση

Βράζουμε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου μισή ώρα.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και έπειτα προσθέτουμε το χταπόδι, το οποίο προηγουμένως έχουμε κόψει σε κομμάτια. Ρίχνουμε πιπέρι, αλάτι και τα φύλλα δάφνης. Σβήνουμε με κρασί και με λίγο βαλσάμικο.
Ύστερα προσθέτουμε το ντοματοχυμό, τις ελιές και ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να ρουφήξει τα υγρά.

Στην gallery που ακολουθεί θα δείτε άλλες τέσσερις προτάσεις για να μαγειρέψετε θαλασσινά.

¨Ολες τις συνταγές και την εκτέλεσή τους θα τις βρείτε στο mothersblog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved