Μμμ… λουκουμάδες μπακαλιάρου!

Το αυριανό μεσημεριανό μας γεύμα βάση της παραδόσεως απαιτεί μπακαλιάρο!

Μμμ… λουκουμάδες μπακαλιάρου!

Κι επειδή τα παιδιά δύσκολα τρώνε αυτό το πιάτο ετοιμάστε λουκουμάδες αφράτους και τραγανούς με γέμιση... μπακαλιάρου!


ΥΛΙΚΑ
- 350 γρ. μπακαλιάρος κατεψυγμένος ξαρμυρισμένος
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. αλεύρι σιταριού κίτρινο
- 20 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κουταλιά ξερή.
- 250 γρ. περίπου χλιαρό νερό
- 1 αυγό
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, χωρίς το φύτρο
- 1 κουταλιά ξύδι
- 1/4 κουταλάκι ρίγανη, 1/4 κουταλάκι μαντζουράνα, ελάχιστο θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπαγώνουμε τον μπακαλιάρο και τον πιέζουμε ανάμεσα στα δυο μας χέρια να φύγει όσο νερό γίνεται. Τον μαδάμε σε πολύ μικρά κομμάτια, προσέχουμε να μην υπάρχουν κόκκαλα και βάζουμε τα κομματάκια σε πιάτο με χαρτί απορροφητικό. Κοσκινίζουμε τα δύο είδη αλευριού σε μπολ. Κάνουμε μικρή γούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αυγό, τη μαγιά, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ξύδι, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας συνέχεια, με χτυπητήρι αυγών. Το μείγμα πρέπει να έχει την πυκνότητα μέτριου χυλού, όχι πολύ πηχτό, γιατί θα γίνουν σκληροί, ούτε πολύ αραιό, γιατί θα απλώνουν. Προσθέτουμε και τον μπακαλιάρο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα, να φουσκώσει το μείγμα. Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο, με μια μετρίου μεγέθους, βαθιά κατσαρόλα. Αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να μην καούν απ΄ έξω και μέσα μείνουν άψητοι. Για να γίνουν οι λουκουμάδες μας, όσο το δυνατόν πιο στρογγυλοί κάνουμε το εξής. Παίρνουμε με το ένα μας χέρι μια ποσότητα από το μείγμα λουκουμά και το κλείνουμε σε σφιχτή χούφτα.
Με το άλλο μας χέρι και με ένα κουτάλι, παίρνουμε την ποσότητα του μείγματος που βγαίνει επάνω στο άλλο χέρι που έχουμε το χυλό του μπακαλιάρου και το ρίχνουμε αμέσως στο ζεστό λάδι. Βοηθάμε αν χρειάζεται, με ένα κουτάλι τον λουκουμά, να αποκτήσει στρογγυλό σχήμα. Αφού ροδίσουν από την μια μεριά, τους γυρίζουμε από την άλλη, να ψηθούν. Με τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τους λουκουμάδες από το λάδι, και τους ακουμπάμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το λάδι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved