Φανουρόπιτα: Τι συμβολίζει και τρεις διαφορετικές συνταγές για να τη φτιάξετε

Η ιστορία της Φανουρόπιτας και τρεις συνταγές για να τη φτιάξετε!

Φανουρόπιτα: Τι συμβολίζει και τρεις διαφορετικές συνταγές για να τη φτιάξετε

Η μητέρα του Αγίου Φανουρίου, όπως λέγεται ήταν αμαρτωλή!

Όπως γράφει και το dogma.gr, ήταν σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν σχεδόν απάνθρωπα.

Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον άγιο Φανούριο την τράβηξαν με την βοήθεια κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρεις γυναίκες μαζί της αυτή η άπονη τις έσπρωξε μέσα στην κόλαση. Έτσι είπε ο αρχάγγελος στον Άγιο Φανούριο « Η μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία. Δεν μπορώ να την βοηθήσω».

Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνας του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό.

agios fanourios treis sintages gia fanouropita

Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

Βέβαια, ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπαντρα κορίτσια.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9, καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.

Στις 27 Αυγούστου έκαστου έτους η Εκκλησία, τιμά τον Άγιο Φανούριο. Οι Εκκλησίες γεμίζουν με τη μυρωδιά από τις Φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές.

Τρεις διαφορετικές συνταγές για να φτιάξετε φανουρόπιτα.

Φανουρόπιτα με 7 υλικά

syntagi gia fanouropita 1

3 φλιτζ. αλεύρι κοσκινισμένο
1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. ηλιέλαιο
1 κ.τ.γ κανέλα
2 κ.τ.γ μπέικιν πάουντερ
1 χούφτα σταφίδες

Πώς θα τη φτιάξετε:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και την κανέλα. Έπειτα προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά ένα-ένα.
Βάλτε σε ένα ταψάκι λαδόκολλα ή λαδώστε το πολύ καλά και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 με 50 λεπτά.

Φανουρόπιτα της Σπεράντζας Βρανά με 9 υλικά

syntagi gia fanouropita 3

1 φαρίνα
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα ηλιέλαιο
2 κ.τ.η μπέικιν πάουντερ
χυμό από ένα πορτοκάλι και το ξύσμα του
2 χούφτες καρύδια κοπανισμένα
1 χούφτα ξανθές σταφίδες
2 κ.τ.γ κανέλα

Πώς θα τη φτιάξετε:

Σε ένα μπολ βάλτε το ηλιέλαιο, το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, το μπέικιν, τα καρύδια, τις σταφίδες, την κανέλα, και τη φαρίνα.
Ρίξτε σιγά-σιγά το υγρό σας μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα σύρμα πολύ καλά.
Λαδώστε ή βάλτε λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήστε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 30 με 40 λεπτά.

Φανουρόπιτα με 11 υλικά

syntagi gia fanouropita 2

½ κιλό αλεύρι
1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. λευκό κρασί
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.τ.γ κανέλλα
1 κ.τ.γ γαρύφαλλο
Άσπρα αμύγδαλα
2 κ.τ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ.τ.γ σόδα
1 ποτήρι νερό

Πώς θα τη φτιάξετε:

Σε ένα μπολ βάλτε τον χυμό του πορτοκαλιού, το λάδι, το κρασί, το νερό, τη σόδα και ανακατέψτε.
Σε ένα άλλο μπολ, βάλτε τα κοπανισμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το αλεύρι.
Ρίξτε το μπολ με τα υγρά υλικά στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε ώσπου το μείγμα να γίνει λείο.
Βάλτε σε καλά λαδωμένο ταψί ή σε ταψί με λαδόκολλα και
ψήστε στους 180 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά περίπου.

Όταν κρυώσει η φανουρόπιτα, όποια από τις τρεις και αν έχετε φτιάξει, κόψτε τη σύμφωνα με την παράδοση σε 40 μικρά κομμάτια και αν θέλετε, τα πασπαλίστε τη με ζάχαρη άχνη.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved