Ποντιακά πισία!

Μια συνταγή αφιερωμένη στους πόντιους φίλους και φίλες. Τα ποντιακά πισία ή περεσκία ή πιροσκι, πείτε τα όπως θέλετε είναι το αγαπημένο ποντιακό έδεσμα, που το λατρεύουν ακόμη και όσοι δεν είναι πόντιοι. Είναι απλό στην παρασκευή του και χορταστικότατο.

Ποντιακά πισία!

Υλικά για 20 κομμάτια:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5-6 γρμ. μαγιά μπίρας όχι την σκόνη.
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
2 αυγά
2 κ.σ. ξύδι
αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Για την γέμιση:
4-5 μέτριες πατάτες βρασμένες
αλάτι
πιπέρι
ψιλοκομμένος άνηθος ή δυόσμος

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά μέσα σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα αυγά, το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τέλος το αλεύρι. Ανακατεύουμε τα υλικά αρχικά με το κουτάλι και μετά ζυμώνουμε ώσπου να φτιάξουμε μια ζύμη εύπλαστη, ούτε σκληρή ούτε μαλακή και να μην κολλάει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 2-3 ώρες.

Στο μεσοδιάστημα φτιάχνουμε την γέμιση. Λιώνουμε τις πατάτες με το πιρούνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση με την πατάτα είναι η παραδοσιακή αυτό όμως δεν σας δεσμεύει από το να φτιάξετε ότι γέμιση θέλετε εσείς, με λουκάνικο, τυρί ή ότι άλλο βάλει ο νους σας.

Αφού έχουμε έτοιμη και την γέμιση, χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, στα 4 και τελικά στα 20 κομμάτια. Ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό σχήμα και στις διαστάσεις ενός μικρού πιάτου. Διπλώνουμε το ζυμάρι στα δύο, σαν μισοφέγγαρο και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο ώσπου να ξανθίσει.

Τα πισία που σέβονται τον εαυτό τους συνοδεύονται από ξινόγαλο ή γιαούρτι. Και μην ξεχνάτε, βασικός κανόνας για να τα φάτε είναι ότι τα πισία πάνε πάντα δυο δυο. Πρώτον, γιατί ένα δεν είναι ποτέ αρκετό και δεύτερον, πώς να το προφέρεις ένα πισί;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved