Συνταγή για ζυμωτό ψωμί της γιαγιάς Σοφίας

Η γιαγιά Σοφία έδωσε τη συνταγή της για ζυμωτό ψωμί.

Μαργαρίτα Νικολάου
Συνταγή για ζυμωτό ψωμί της γιαγιάς Σοφίας

Η Σοφία και η Βίκυ, δύο κορίτσια που ζουν στην Αμερική έχουν κάνει διάσημη την γιαγιά τους Σοφία, μέσα από τον λογαριασμό που έχουν δημιουργήσει σε Instagram και TikTok με το όνομα @ouryiayiasofia.

Ο λογαριασμός τους είναι γεμάτος με ξεκαρδιστικά βίντεο που δείχνουν τη γιαγιά τους σε καθημερινές καταστάσεις. Βίντεο που θυμίζουν πολύ τις δικές μας γιαγιάδες. Με τα νεύρα τους, τα ελαττώματά τους, τις παραξενιές τους. Η γιαγιά Σοφία για παράδειγμα, δεν θέλει να της χαλάει κανείς το στρωμένο κρεβάτι ή να πηδούν οι «τρελές» εγγονές της επάνω.

https://www.instagram.com/reel/C0OwM5fOp5b/

Τι άλλο την ενοχλεί; Να την κοροϊδεύεις, να της υπόσχεσαι ότι θα κάνεις κάτι και να μην το κάνεις, καθώς επίσης και η ακαταστασία.

Τα βιντεάκια της κάνουν θραύση στις δημοφιλείς πλατφόρμες και όχι άδικα.

Μέσα σε αυτά τα βίντεο οι εγγονές της την έχουν δείξει πολλές φορές να ζυμώνει το ψωμί για όλη την οικογένεια.

https://www.instagram.com/p/C04HmTfO5IW/

Αυτός είναι και ο λόγος που πριν μερικές ημέρες δημοσίευσαν βίντεο που δείχνει τη γιαγιά Σοφια να φτιάχνει ψωμί, να δείχνει τη διαδικασία βήμα-βήμα και να αποκαλύπτει τα υλικά της.

Αν θέλετε να φτιάξετε και εσείς το ζυμωτό ψωμί της γιαγιάς Σοφίας δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές της ευλαβικά.

Υλικά για δύο μεγάλα καρβελάκια:

  • 2,5 κιλά αλεύρι
  • 2 κ.τ.σ. αλάτι
  • 1 κ.τ.σ. ξερή μαγιά
  • ζεστό νερό όσο σηκώσει

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά.
  2. Ρίξτε σιγά-σιγά το ζεστό νερό και ζυμώστε. (φυσικά και το μυστικό για καλό ζυμωτό ψωμί, βρίσκεται στο ζύμωμα με τα χέρια)
  3. Αφού ζυμώσετε καλά, αφήστε τη ζύμη στη λεκάνη, σκετάστε τη με μια μεγάλη πετσέτα της κουζίνας και ένα τραπεζομάντηλο.
  4. Αφήστε το 1/2 ώρα να φουσκώσει καλά.
  5. 1/2 φουσκώνει πινακωτή
  6. Έπειτα αλευρώστε μια επιφάνεια (τραπέζι ή πάγκο) και αδειάστε τη ζύμη.
  7. Ζυμώστε ξανά και μοιράστε τη ζύμη στα δύο.
  8. Πλάστε 2 καρβέλια και βάλτε τα στο ταψί.
  9. Περάστε με ελαιόλαδο στο ταψί για να μην κολλήσει το ψωμί σας.
  10. Σκεπάστε με μια πετσέτα πάλι και αφήστε για 1/2 ώρα να φουσκώσει πάλι.
  11. Βάλτε το έπειτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήστε έως ότου είναι έτοιμα.

*Η γιαγιά Σοφία δεν δίνει χρόνους, όποτε υπολογίστε τους ανάλογα την ποσότητα και τον φούρνο που έχετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved