Αυγοφέτες (french toast) - 4 διαφορετικές απολαυστικές συνταγές

Συμβουλές, ιδέες και μυστικά για νόστιμες αυγόφετες που φτιάχνω κι εγώ σπίτι μου.

Μαργαρίτα Νικολάου
Αυγοφέτες (french toast) -  4 διαφορετικές απολαυστικές συνταγές
Bigstock

Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη «αυγόφετες»; Στο δικό μου μυαλό έρχονται αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια. Μέρες συννεφιασμένες ή μέρες που δεν είχε το ντουλάπι κάποια λιχουδιά για να φάω και η γιαγιά μου για να με ξεγελάσει χτύπαγε ένα αυγό στο πιάτο και έπειτα βούταγε φέτες ζυμωτό ψωμί μέσα και τις πέταγε στο τηγάνι.

Οι αυγόφετες ήταν και είναι ένα από τα αγαπημένα μου σνακ. Σνακ που φτιάχνω και εγώ στο σπίτι για την κόρη μου και τον άνδρα μου είτε ως πρωινό είτε ως βραδινό. Εκτός από την κλασσική συνταγή της γιαγιάς μου, έχω βρει και μερικές παραλλαγές (αλμυρή ή γλυκιά) και τις φτιάχνω ανάλογα το τι θέλουμε να φάμε.

Κλασσικές αυγόφετες της γιαγιάς μου

Για να φτιάξει κανείς κλασικές αυγόφετες θέλει ένα-δύο αυγουλάκια και φέτες ψωμί - ιδανικά μπαγιάτικες. Διαφορετικά αν έχετε την τύχη να έχετε στο σπίτι ζυμωτό χωριάτικο ψωμί ακόμη καλύτερα.

Εκτέλεση: Χτυπάτε σε ένα πιάτο τα αυγά, αλατίζετε και έπειτα βουτάτε τις φέτες μέσα στο πιάτο. Αφού καλυφθούν καλά με το αυγό, τηγανίστε τις μέσα σε ελαιόλαδο. Μόλις πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμες να τις απολαύσετε.

Αυγόφετες με κανέλα και ζάχαρη

Ακολουθήστε ακριβώς τα ίδια βήματα με τις κλασσικές αυγόφετες. Μόνη διαφορά; Το σερβίρισμα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε 3 - 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα και πασπαλίστε κάθε αυγόφετα.

Αυγόφετες με φέτα

Για να φτιάξει κανείς τις αυγόφετες με φέτα θα χρειαστεί να ακολουθήσει τη συνταγή με τις κλασσικές αυγόφετες. Αφού τις φτιάξετε, βάλτε τις σε ένα ταψί που θα έχετε στρώσει λαδόκολλα και έπειτα βάλτε από επάνω τριμμένη φέτα. Τοποθετήστε στον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου (αέρα) και μόλις η φέτα κοκκινίσει ελαφρώς βγάλτε τις αυγόφετες και απολαύστε τις.

Αυγόφετες με αβοκάντο, ρόκα και τοματίνια

Ακόμη μια συνταγή για να απολαύσετε τις αυγόφετες είναι με αβοκάντο, ρόκα και τοματίνια. Αφού φτιάξετε τις αυγόφετες σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρω στην αρχική συνταγή της γιαγιάς μου, μπορείτε να τις σερβίρετε με λιωμένο (με το πιρούνι) αβοκάντο, λίγη ρόκα και τοματίνια. Μην ξεχάσετε να πασπαλίσετε με λίγο χοντρό αλάτι, lime και μια - δυο σταγόνες ελαιόλαδο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved