Το tip της μαμάς: Απλά μυστικά για αφράτη φανουρόπιτα

Πώς θα φτιάξετε μια νόστιμη φανουρόπιτα.

Το tip της μαμάς: Απλά μυστικά για αφράτη φανουρόπιτα
Bigstock

Η φανουρόπιτα, είναι ένα νηστίσιμο κέικ, που το φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου που η μνήμη του τιμάται από την Ορδόδοξη Εκκλησία στις 27 Αυγούστου.

Το έθιμο της φανουρόπιτας

Ο Άγιος Φανούριος θεωρείται από τη λατρευτική παράδοση ως ο κατ’ εξοχήν άγιος που μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση («φανέρωση») οποιουδήποτε χαμένου αντικειμένου, προφανώς από την παρετυμολογική σύνδεση του ονόματός του με τη λέξη «φανερώνω». Συναφής με τη δοξασία αυτή είναι και η παλαιότερη πίστη ότι ο Άγιος Φανούριος «φανερώνει» στις κοπέλες τον άνδρα που θα παντρευτούν.

Όπως διαβάζουμε στο sansimera.gr οι γυναίκες όταν χάσουν κάτι, επικαλούνται τη βοήθειά του, τάζοντάς του μια φανουρόπιτα (κέικ με αλεύρι, μαύρες σταφίδες, ζάχαρη, λάδι, ξύσμα πορτοκαλιού κ.ά.) και τη μοιράζουν για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μάνας του Αγίου, που σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ήταν αμαρτωλή.

Πολλές φανουρόπιτες φτιάχνονται κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου, ως ευχαριστήρια προσφορά προς αυτόν ή ως ένα είδος προληπτικής αίτησης βοηθείας για μελλοντικές απώλειες.

sidagi-gia-fanouropita.jpg

Χρήσιμα tips για την φανουρόπιτα

  • Η παραδοσιακή συνταγή της φανουρόπιτας περιέχει 7 ή 9 υλικά και οι αριθμοί συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας καθώς και τα τάγματα των αγγέλων. Ωστόσο υπάρχουν συνταγές και με 11 υλικά.
  • Συνήθως τη φτιάχνουμε από τη παραμονή του Αγίου Φανουρίου και την πηγαίνουμε στην εκκλησία να διαβαστεί.
  • Για να βγει η φανουρόπιτα αφράτη, αναμείξτε 50% ελαιόλαδο και 50% σπορέλαιο ( ή ηλιέλαιο)
  • Προσθέστε στο τέλος το αλεύρι ανακατεύοντας λίγο και καλά. Για να μην τρίβετε η φανουρόπιτα πρέπει να δέσει καλά η ζάχαρη με το αλεύρι.
  • Αν πάλι δεν θέλετε να είναι νηστίσιμη, προσθέτετε στο μείγμα αβγά.
  • Οι ξηροί καρποί προστίθενται μετά το αλεύρι ( αφού το έχετε ανακατέψει πρώτα). Επίσης, τα καρύδια μπορείτε και να τα αλέσετε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  • Η φανουρόπιτα θέλει καλό ψήσιμο, για τουλάχιστον μία ώρα ( ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα με τον φούρνο).
  • Μην ανοίγετε τον φούρνο όταν ψήνετε η φανουρόπιτα.

Τρεις διαφορετικές συνταγές για φανουρόπιτα

Η ευχή που διαβάζουμε όταν φτιάχνουμε τη Φανουρόπιτα

"Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν."

Πηγή ευχής από dogma.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved