Μαμαδίστικες συνταγές για νόστιμα αλάδωτα φαγητά

Πέντε μαμαδίστικες νόστιμες συνταγές χωρίς λάδι!

Μαμαδίστικες συνταγές για νόστιμα αλάδωτα φαγητά
Photo by Becca Tapert on Unsplash

Την μεγάλη εβδομάδα, πολλές οικογένειες νηστεύουν ακόμα και το λάδι, έτσι και εμείς σας βρήκαμε τις πιο νόστιμες συνταγές χωρίς ίχνος ελαιόλαδου. Εύκολες αλάδωτες συνταγές που θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο μικρών και μεγάλων!

Σούπα αλάδωτη με κόκκινες φακές και καρότα

Υλικά

  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 8 με 10 καρότα μέτριου μεγέθους καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • Νερό όσο για να τα σκεπάσει στη κατσαρόλα όπου θα βράσουν
  • 5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας κόκκινη φακή (ή απλή φακή)
  • 1 κουταλιά της σούπας κάρυ
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι για στολισμό

Εκτέλεση

  1. Ζεματίζουμε σε νερό τα κρεμμύδια.
  2. Βράζουμε τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ώστε να μετατραπούν σε χυλό.
  4. Αν θέλουμε η σούπα μας να είναι πιο αραιή προσθέτουμε επιπλέον νερό.
  5. Μέσα στο χυλό αυτό προσθέτουμε τη φακή και το κάρυ.
  6. Αφού βράσουν αλατοπιπερώνουμε.
  7. Σερβίρουμε στολίζοντας το πιάτο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)

https://www.instagram.com/p/CKoejMVJGCF/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σπανακόρυζο αλάδωτο


https://www.instagram.com/p/BZMVrsegYdc/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Υλικά

  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 400 γρ. σπανάκι
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • ελάχιστο μάραθο
  • Ρύζι (3-4 γεμάτες κουταλιές της σούπας)
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (καλύτερα στο μπλέντερ για να λιώσουν). Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι στο χέρι και το προσθέτουμε στα τελευταία 10 λεπτά, για να είναι πιο έντονη η γεύση του.
  2. Γιαχνίζουμε τα κρεμμύδια σε ελάχιστο νερό για 4-5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το καθαρισμένο σπανάκι και στη συνέχεια 700 ml νερό και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
  4. Όταν βράσουν καλά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού (αν θέλουμε να εισχωρήσει το λεμόνι στο ρύζι μας).
  6. Βράζουμε περίπου 20-25 λεπτά ώσπου να σκάσει το ρύζι. Αν έχουμε κρατήσει το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το προσθέτουμε 10 λεπτά μετά το ρύζι.

Γίγαντες σκορδάτοι αλάδωτοι


https://www.instagram.com/p/CRtEHULojbs/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Υλικά

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 κουταλιές σούπας ντοματοπελτές διπλής συμπύκνωσης
  • 3-4 κουταλιές σούπας ρύζι (καρολίνα, μπόνετ, ακόμα και γλασέ. Ακόμα καλύτερα, αναποφλοίωτο.)
  • Δάφνη και θυμάρι
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα φασόλια και τα μουσκεύουμε σε νερό τουλάχιστον για 6 ώρες.
  2. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε κρύο νερό και τα βράζουμε χωρίς αλάτι μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Σε μερικά φασόλια αυτό μπορεί να πάρει και 2 ώρες.
  3. Όταν βλέπουμε ότι κοντεύουν να βράσουν, ζεσταίνουμε δίπλα σε άλλη κατσαρόλα μέχρι βρασμού άλλο νερό, αρκετό.
  4. Σουρώνουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε να συνεχίσουν το βρασμό τους με το καινούργιο βραστό νερό.
  5. Προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι και τα σκόρδα ψιλοκομμένα.
  6. Όταν οι γίγαντες πάρουν μια βράση, προσθέτουμε και το ρύζι. Αν όμως το ρύζι μας είναι αναποφλοίωτο, καλύτερα να το ρίξουμε από την αρχή με τα φασόλια στο καινούργιο νερό για να μαλακώσει καλύτερα.
  7. Όταν το ρύζι κοντεύει να γίνει, προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε νερό, το πιπέρι και το αλάτι που επιθυμούμε.
  8. Αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Έτοιμο!
  9. Εννοείται ότι τις ημέρες που δεν έχει αλάδωτη νηστεία, μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό μας ωμό ελαιόλαδο, που είναι και πολύ πιο υγιεινό από το τσιγαρισμένο.

Σαλάτα με πλιγούρι αλάδωτη


https://www.instagram.com/p/CaQGJoZqxXU/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Υλικά

  • 3-4 Ντομάτες
  • 1 αγγούρι
  • 9-10 ελιές
  • Μισό κρεμμύδι
  • Άνηθο – μαϊντανός (όλα ψιλοκομμένα)
  • 2 κουταλιές σούπας κάππαρη
  • Αλάτι
  • 200-250 γρ. πλιγούρι
  • Για το τέλος, λεμόνι ή ξύδι

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε το πλιγούρι και το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει για 2-3 λεπτά.
  2. Αμέσως το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε.
  3. Σκοπός μας είναι να μη βράσει αλλά να μαλακώσει και να φουσκώσει λίγο.
  4. Αν βράσει πολύ δεν θα μπορέσει να απορροφήσει τα υγρά των σαλατικών και η υφή του μέσα στη σαλάτα θα είναι σαν λασπωμένη.
  5. Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε δοχείο.
  6. Τις αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε καλά ώστε χάρη στο αλάτι να βγάλουν πολλά υγρά. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το αγγούρι και το προσθέτουμε στις ντομάτες.
  7. Ενώ αυτά τα δυο βγάζουν υγρά, ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα σαλατικά και τα αναμειγνύουμε στο δοχείο όλα μαζί με τελευταία την κάππαρη.
  8. Αφού τα σαλατικά έχουν αναμειχθεί καλά κι έχουν βγάλει αρκετά υγρά, προσθέτουμε το πλιγούρι κρύο ή έστω χλιαρό (η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τις βιταμίνες των σαλατικών).
  9. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφήσει το πλιγούρι το χυμό των σαλατικών.
  10. Στη συνέχεια Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
  11. Αν θέλουμε προσθέτουμε ξύδι ή λεμόνι.

Νηστίσιμα χαμπουργκεράκια


https://www.instagram.com/p/CcTSdkzOFwN/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Υλικά

  • 4 πατάτες
  • 4 κρεμμύδια
  • 3 καρότα
  • 1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα στο μούλτι
  • Λίγο δυόσμο
  • Λίγο μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
  • Τριμμένη φρυγανιά (όση χρειαστεί)
  • Ψωμάκια χάμπουργκερ
  • Κέτσαπ, μουστάρδα
  • Σαλάτα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

  1. Βράζετε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τα στραγγίζετε, τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζετε στο μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να λιώσουν.
  3. Αδειάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα οποία επίσης έχετε τρίψει στο μούλτι, και λίγη τριμμένη φρυγανιά (τόση ώστε το μείγμα σας να σφίξει και να μπορείτε να το πλάσετε).
  4. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει, πλάθετε προσεκτικά τα μπιφτέκια και τα περνάτε πάλι από τη φρυγανιά πάνω κάτω
  5. Βάζετε τα μπιφτέκια λαχανικών σε ταψί το οποίο έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
  6. Κόβετε τα ψωμάκια χάμπουργκερ στη μέση, βάζετε λίγο κέτσαπ, λίγη ψιλοκομμένη σαλάτα, το μπιφτεκάκι λαχανικών, λίγη μουστάρδα και σκεπάζετε με το άλλο ψωμάκι.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved