Νηστίσιμα biscotti (μπισκοτί) με ψίχα καρυδιού, ελαιόλαδο και χυμό πορτοκάλι

  • Νηστίσιμη συνταγή που θα λατρέψουν τα παιδιά
  • Υλικά και εκτέλεση στης συνταγής
Μαργαρίτα Νικολάου
Νηστίσιμα biscotti (μπισκοτί) με ψίχα καρυδιού, ελαιόλαδο και χυμό πορτοκάλι

Και ενώ ετοίμαζα το κυριακάτικο φαγητό, η κόρη μου βγήκε από το δωμάτιο ζητώντας μου να φάει κάτι γλυκό και τραγανό. Τόσο τα μπισκότα που είχα στο ντουλάπι όσο και τα παξιμάδια λαδιού δεν την κάλυπταν και κάπως έτσι άρχισα να σκέφτομαι, τι να της φτιάξω για να ικανοποιήσω τη λιγούρα της.

Κάπως έτσι, έβαλα Χ στην ιδέα του κέικ που σκεφτόμουν από το πρωί και στη θέση του μπήκαν τα νηστίσιμα αυτά μπισκοτάκια, παξιμαδάκια που έτρωγα μικρή. Συνταγή δεν είχα. Μόνο τη γεύση τους στη συνείδησή μου. Ακόμη και τώρα που σας γράφω, νιώθω έντονα τη γεύση τους στο στόμα μου, τόσο έντονα που αμέσως κατάφερα να αποκωδικοποιήσω τα υλικά που είχαν.

"Πορτοκάλι, τριμμένο καρύδι, λάδι". Αυτά τα τρία υλικά ήμουν σίγουρη ότι βρισκόντουσαν σε αυτά τα biscotti που θα έφτιαχνα για το παιδί μου. Δική μου συνταγή, δική μου εκτέλεση, γι' αυτό και τη δημοσιεύω εδώ. Ό,τι δικό μου κάνω και ό,τι φυσικά πετυχαίνει και αρέσει πολύ, το μοιράζομαι μαζί σας.

Μόλις δημοσίευσα τις παρακάτω φωτογραφίες στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram τα μηνύματα ήρθαν βροχή, από φίλους και γνωστούς. "Συνταγή ο ένας, συνταγή ο άλλος", κάπως έτσι, αποφάσισα να τη μοιραστώ και μαζί σας, γιατί αν νηστεύετε σίγουρα θα σας αρέσουν.

minimata gia ti syntagi gia ta nistisima mpiskota 1
minimata gia ti syntagi gia ta nistisima mpiskota 2
minimata gia ti syntagi gia ta nistisima mpiskota 3
minimata gia ti syntagi gia ta nistisima mpiskota 4
minimata gia ti syntagi gia ta nistisima mpiskota 5

Ας αρχίσω λοιπόν με τα υλικά. Ξεκίνησα με τις κούπες και μετά με τα γραμμάρια για να μπορέσω να έχω μια σταθερή και συγκεκριμένη δοσολογία. Είπαμε, συνταγή δεν είχα. Μόνο κάποια υλικά που γευόμουν καθώς σκεφτόμουν τα σπιτικά νηστίσιμα μπισκότα που έτρωγα μικρή στο σπίτι της γιαγιάς.

Υλικά:

  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 1 κρασοπότηρο κρυσταλλική ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 κ.τ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
  • 240 γραμμάρια τριμμένη καρυδόψιχα (λέω 240 γραμμάρια, γιατί μετρώντας τα τόσο βγήκαν τα καρύδια που ήδη είχα στο σπίτι, γι' αυτό και σας βάζω ακριβώς τη δοσολογία που εγώ χρησιμοποίησα)
  • 550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εδώ θα συμπληρώσω, όσο αλεύρι σηκώσει, γιατί κρασοπότηρο με κρασοπότηρο διαφέρει)

Πώς θα τα φτιάξετε:

Βήμα 1ο: Σε μια λεκάνη βάλτε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και ανακατέψτε.

Βήμα 2ο: Πάνω από τη λεκάνη ανακατέψτε μέσα στον χυμό πορτοκαλιού τη μαγειρική σόδα. (λέω πάνω από τη λεκάνη, γιατί θα φουσκώσει και θα χυθεί. Οπότε προτιμότερο είναι να χυθεί μέσα στο μπολ και όχι στον πάγκο)

glika paximadia biscotti nistisima me karidia kai portokali 2

Βήμα 3ο: Αφού ανακατέψτε το μείγμα προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν και την καρυδόψιχα.

Βήμα 4ο: Ανακατέψτε καλά και έπειτα προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι. Αφήστε στην άκρη το σύρμα που ανακατεύατε, φορέστε ένα γαντάκι και συνεχίστε το ανακάτεμα - ζύμωμα με το χέρι. Μόλις έχετε μια σφιχτή ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια σας, είναι έτοιμη.

Βήμα 5ο: Αφήστε στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί και έπειτα χωρίστε τη ζύμη στα τρία. Πλάστε τρία μπαστούνια μεγάλα και χοντρά και βάλτε τα στο ταψί σας, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους.

Βήμα 6ο: Πατήστε τα ελαφρά με το χέρι σας και με ένα μαχαίρι χαρακώστε τα (όπως αν τα κόβατε σε φέτες) και ψήστε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.

Βήμα 7ο: Αφαιρέστε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι, κόψτε τα παξιμαδομπισκοτάκια σας όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που σας έχω βάλει και ξαπλώστε τα στο πλάι. Βάλτε τα ξανά στον φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και βγάλτε τα.

glika paximadia biscotti nistisima me karidia kai portokali 1

Βήμα 8ο: Μόλις κρυώσουν καλά, βάλτε τα σε ένα μπολ που σφραγίζει καλά και απολαύστε τα με τον καφέ σας, το τσάι σας ή σκέτα.

Σημείωση: Αν και τα έφτιαξα μόλις χθες και βγήκαν πάνω από 40 κομμάτια, σήμερα έχουν μείνει λιγότερα από 20. Μάλιστα η κόρη μου τα μέτρησε και απαίτησε να μην φάμε εγώ και ο άνδρας μου ούτε ένα, ώστε να έχει για τα απογεύματά της και φυσικά για κολατσιό στο σχολείο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή απορία σχετικά με τη συνταγή, μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram. Είμαι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσω ώστε να βγουν με επιτυχία και τα δικά σας biscotti!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved