Μπισκότα θηλασμού: Tρεις συνταγές για να αυξήσεις την παραγωγή γάλακτος

  • Τι είναι τα μπισκότα θηλασμού;
  • Ποια θεωρούνται γαλακταγωγά τρόφιμα;
  • Τρεις συνταγές για μπισκότα θηλασμού
Μπισκότα θηλασμού: Tρεις συνταγές για να αυξήσεις την παραγωγή γάλακτος
Unsplush.com / Monika Grabkowska

Για τις θηλάζουσες μητέρες που αναρωτιούνται πώς μπορούν να αυξήσουν τη ροή γάλατος, η απάντηση είναι απλή: με τα μπισκότα θηλασμού.

Τι είναι τα μπισκότα θηλασμού;

Τα μπισκότα θηλασμού είναι μία κατηγορία μπισκότων που πιστεύεται ότι ενισχύουν την παραγωγή γάλακτος. Στην εμφάνιση και τη γεύση δε διαφέρουν πολύ από τα κλασικά μπισκότα. Η βασική διαφορά τους έγκειται στα συστατικά που περιέχουν, καθώς τα μπισκότα θηλασμού περιέχουν γαλακταγωγά συστατικά που ενισχύουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Τα γαλακταγωγά συστατικά είναι διάφορα βότανα όπως το αλφάλφα (πολυετές τριφύλλι) αλλά και διάφορα τρόφιμα.

Ποια θεωρούνται γαλακταγωγά τρόφιμα;

Από τα πιο γνωστά γαλακταγωγά τρόφιμα που συχνά συμπεριλαμβάνονται στις συνταγές για μπισκότα θηλασμού είναι τα εξής:

  • Βρόμη: Η βρόμη είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, η επαρκής πρόσληψη του οποίου είναι απαραίτητη καθ’ ΄ολη την περίοδο του θηλασμού.
  • Μαγιά μπύρας: Η μαγιά μπύρας είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συστατικά τα οποία ενισχύουν την παραγωγή γάλακτος.
  • Λιναρόσπορος: Ο λιναρόσπορος περιέχει φυτοοιστρογόνα και καλά λιπαρά ωμέγα-3 που είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τη μαμά και το μωρό.
  • Κριθάρι: Το κριθάρι είναι εξαιρετική πηγή βήτα-γλυκάνης, η οποία αυξάνει τα επίπεδα προλακτίνης, μία από τις δύο ορμόνες που εμπλέκονται στην παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Πέντε συνταγές για μπισκότα θηλασμού

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας

mpiskota thilasmou 1

Πηγή φωτογραφίας: howsweeteats.com

Υλικά:

  • 3 φλιτζάνια βρόμη
  • 1 και ½ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 κουταλιές της σούπας μαγιά μπυρας
  • 3 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος
  • ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 12 κουταλιές της σούπας βιολογικό ανάλατο βούτυρο
  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
  • 1 και ½ φλιτζάνι οργανική μαύρη ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό + τον κρόκο από 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 και ½ φλιτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας

Εκτέλεση συνταγής:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, τη βρόμη, τη μαγιά, το λιναρόσπορο, τη μαγειρική σόδα, το baking powder, την κανέλα και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ βάλε το βούτυρο, το λάδι καρύδα και ανακάτεψε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές και κρεμώδες μείγμα. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και χτύπησε ξανά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 4 με 5 λεπτά ακόμα. Πρόσθεσε το αυγό και τον κρόκο του αυγού και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, για 2 με 3 λεπτά. Ριξε στο μείγμα το εκχύλισμα βανίλιας και προσθέστε σταδιακά το μείγμα με τα στερεά υλικά. Στο στάδιο αυτό, κατέβασε την ταχύτητα του μίξερ.

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα πρόσθεσ τις σταγόνες σοκολάτας και ανακάτεψε με μία πλαστική σπάτουλα. Βαλε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά και χρσιμοποιήσε ένα μεγάλο κουτάκι για να δώσεις σχήμα στα μπισκότα τα μπισκότα. Μία κουταλιά από το μείγμα αντιστοιχεί και σε ένα μπισκότο. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10-14 λεπτά.

Πηγή συνταγής: howsweeteats.com

Μπισκότα θηλασμού για μαμάδες που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη

mpiskota thilasmou 2

Πηγή φωτογραφίας:eatingbirdfood.com

Υλικά:

  • 2 και ¼ φλιτζάνια βρόμη
  • ¾ φλιτζάνι αλεύρι βρόμη
  • 3 κουταλιές της σούπας μαγιά μπύρας
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι λάδι καρύδας
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας ή ζάχαρη καστανή
  • 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος + 1/3 του φλιτζανιού νερό *
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας υγείας

Εκτέλεση συνταγής :

Ανακάτεψε σε ένα μπολ τον λιναρόσπορο με το νερό και άφησέ στην άκρη.

Σε ένα μπολ ανακάτεψε τη βρόμη, το αλεύρι βρόμης, τη μαγιά μπύρας, τη μαγειρική σόδα, το baking powder, την κανέλα και το αλάτι. Άφησέ το στην άκρη.

Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, βάλε τη ζάχαρη, το λιναρόσπορο με το νερό, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθεσε στο μπολ τα στερεά υλικά και ανακάτεψε ξανά. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, πρόσθεσε στο μπολ τις σταγόνες σοκολάτας.

Βάλε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και με τη βοήθεια ενός κουταλιού δώσε σχήμα στα μπισκότα σου. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για δέκα περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από πάνω.

Πηγή συνταγής: eatingbirdfood.com

Μπισκότα θηλασμού χωρίς ψήσιμο

mpiskota thilasmou 3

Πηγή φωτογραφίας: lexiscleankitchen.com

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια βρόμη
  • 1 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • ½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 1/3 φλιτζάνια λιναρόσπορο
  • ¼ φλιτζάνι σπόρους chia
  • ¼ φλιτζάνι μαγιά μπύρας

Εκτέλεση συνταγής :

Βάλε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακάτεψε. Πλάσε με τα χέρια σου μπαλάκια, το κάθε ενα στο μέγεθος μίας κουταλιά της σούπας και φύλαξέ τα σε τάπερ στο ψυγείο ή και σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή συνταγής: lexiscleankitchen.com / Πηγή πληροφοριών: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved