"Ναμελάκα" - Τι είναι και πώς θα τη φτιάξετε στο σπίτι

Επιτέλους! Μάθαμε και εμείς οι δόλιες οι μάνες τι είναι αυτή η "ναμελάκα" που κάνει θραύση στην μηχανή αναζήτησης της google και μοιραζόμαστε ό,τι βρήκαμε μαζί σας.

"Ναμελάκα" - Τι είναι και πώς θα τη φτιάξετε στο σπίτι

Ακούστε τώρα τι έγινε! Με πήρε τηλέφωνο η φίλη μου η Εύα. Και εκεί που λέγαμε τα νέα μας, με ρωτάει... "Να σου πω βρε Μαργαρίτα, μήπως έχεις καμιά συνταγή για ναμελάκα στα τευτέρια σου;".

"Ώπα", της λέω... "Τι είναι η ναμελάκα;" τη ρώτησα και δεν μου έδωσε απάντηση μιας και η ίδια δεν γνώριζε πολύ καλά. Το μόνο που μου εξήγησε είναι ότι πρόκειται για κάτι γλυκό με σοκολάτα λευκή ή μαύρη.

Εσείς που με ξέρετε, γνωρίζετε ότι δεν μπορώ να μένω με απορίες, γι' αυτό και άρχισε να ψάχνω αμέσως για το τι είναι η ναμελάκα, από πού κρατά η σκούφια της και πώς θα τη φτιάξω για εμένα και την οικογένειά μου.

Να τι βρήκα από την γρήγορη έρευνα που έκανα.

namelaka sintagi masterchef 1

Ο όρος "Namelaka" (ναμελάκα) προέρχεται από την Ιαπωνία και σημαίνει "εξαιρετικά κρεμώδης".

Η κρέμα ναμελάκα, είναι απαλή και ελαφριά σε γεύση και εκπλήσσει όσους έχουν τη χαρά να τη δοκιμάσουν. Θυμίζει λίγο λευκή σοκολάτα ganache ή μια λευκή μους σοκολάτας και δεν περιέχει αυγά ή αλεύρι.

Την συνταγή μπορεί εύκολα να τη φτιάξει κανείς και μάλιστα μέσα σε μόλις 10 λεπτά. Τα υλικά που θα χρειαστείτε; Λευκή σοκολάτα, γάλα, κρέμα, γλυκόζη και ζελατίνη (ή άγαρ άγαρ.) Πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο για 10-12 ώρες πριν τη φάει κανείς και αυτό για να "κρυσταλλωθεί" το βούτυρο κακάο που περιέχεται στη λευκή σοκολάτα.

Συνταγή για λευκή ναμελάκα

Υλικά:

  • 170 γραμμ. λευκή σοκολάτα
  • 100ml πλήρες γάλα
  • 3 γραμμ. αγάρ αγάρ ή 2 γραμμ. φύλλα ζελατίνης
  • 200 γραμμ. κρύα κρέμα γάλακτος
  • 5 γραμμ. γλυκόζη

Πώς θα τη φτιάξετε:

Λιώστε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί (πολύ προσεκτικά για να μην σας "κόψει")

Σε ένα κατσαρολάκι φέρτε σε σημείο βρασμού το γάλα μαζί με το αγάρ αγάρ, αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τη γλυκόζη. (αν χρησιμοποιήσετε ζελατίνη, βάλτε τη σε νερό για 10 με 15 λεπτά, στραγγίστε τη καλά και βάλτε τη μαζί με τη γλυκόζη στο τέλος μέσα στο ζεστό γάλα).

Ρίξτε το γάλα στη λευκή σοκολάτα σιγά σιγά. Ανακατεύετε συχνά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσοχή, το γάλα να το ρίχνετε σταδιακά. Ιδανικά σε 3 με 4 δόσεις.

Μόλις το μείγμα σας φτάσει στους 35°C βάλτε την κρύα κρέμα γάλακτος και με ένα ραβδομπλέντερ ανακατέψτε για περίπου 1 λεπτό, αποφεύγοντας να δημιουργήσετε φουσκάλες στην επιφάνεια.

Καλύψτε με μια ζελατίνα και αφήστε να ξεκουραστεί για 10 με 12 ώρες στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα θα είναι έτοιμη να την απολαύσετε.

Αν θέλετε να την κάνετε πιο αφράτη δεν έχετε παρά να τη χτυπήσετε με ένα μίξερ για 4-5 λεπτά.

Ναμελάκα με κουβερτούρα

namelaka sintagi masterchef 2

Όπως και στην παραπάνω συνταγή, ακολουθείτε τα ίδια βήματα και αντί για λευκή σοκολάτα βάζετε μαύρη κουβερτούρα ή κουβερτούρα γάλακτος.

Καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved