Πώς θα φτιάξετε γαλλικές μπαγκέτες στο σπίτι (vid)

Η ονομασία «μπαγκέτα» (baguette) στα γαλλικά σημαίνει ραβδί και καθιερώθηκε τη δεκαετία του '20, περίοδο που εξαπλώθηκε η χρήση του αρτοσκευάσματος αυτού.

Πώς θα φτιάξετε γαλλικές μπαγκέτες στο σπίτι (vid)

Όπως αναφέρει και το sansimera.gr, η επικράτησή της οφείλεται σ' ένα νόμο που απαγόρευσε στο προσωπικό των αρτοποιείων να εργάζεται πριν από τις 4 το πρωί, σε συνδυασμό με ευκολία παρασκευής της σε σχέση με το καρβέλι που κυριαρχούσε τότε.

Για το πότε εμφανίστηκε η μπαγκέτα δεν υπάρχει ομοφωνία. Μία θεωρία λέει ότι προέρχεται από το ψωμί του τύπου Βιέννης, που έφερε στη Γαλλία ο αυστριακός αξιωματικός Άουγκουστ Τσανγκ το 1839, μαζί με το κρουασάν.

Μία άλλη θεωρία ισχυρίζεται ότι την μπαγκέτα παρασκεύασαν οι αρτοποιοί του Μεγάλου Ναπολέοντα, κατά τη διάρκεια των Ναπολεοντείων Πολέμων (1803-1815), προκειμένου να μεταφέρεται ευκολότερα από τους στρατιώτες, σε σχέση με το καρβέλι, που ήταν τότε σε χρήση.

Μία τρίτη εκδοχή υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μετρό του Παρισιού στα τέλη του 19ου αιώνα, ο αρχιμηχανικός Φιλζάνς Μπιενβενί έβλεπε καθημερινά τους εργάτες, κατά τη διάρκεια του κολατσιού, να κόβουν το ψωμί χρησιμοποιώντας διαφόρων τύπων μαχαίρια. Σκέφτηκε τους κινδύνους που εγκυμονούσαν από τους οπλισμένους εργάτες και ζήτησε από ένα φούρναρη να του φτιάξει ένα ψωμί που να τεμαχίζεται με τα χέρια.

Την παράδοση αυτή συνεχίζουν και σήμερα οι λάτρεις της μπαγκέτας, που θεωρούν ιεροσυλία να κόβουν το αγαπημένο τους ψωμί με μαχαίρι.

mpagketes sintagi 2

Η πιο νόστιμη συνταγή για να τη φτιάξετε

Με την καραντίνα να συνεχίζεται και την "Μήδεια" να έχει κάνει την εμφάνισή της, μπορείτε να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά στην κουζίνα, φτιάχνοντας αυτό το νόστιμο και τραγανό ψωμί.

Εμείς βρήκαμε την πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή που κυριαρχεί στο διαδίκτυο και μοιραζόμαστε τα υλικά και τη διαδικασία μαζί σας.

Υλικά:

340ml χλιαρό νερό
1 κ.τ.γ μαγιά
250 γραμμ. αλεύρι για ψωμί
250 γραμμ. αλεύρι για ψωμί
λίγο αλάτι

Ψήστε για 20-25 λεπτά σε 230°C

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί αναλυτικά τη διαδικασία που θα τις φτιάξετε.



Μόλις την ψήσετε θα διαπιστώσετε και μόνες σας πόσο τραγανή είναι. Κόψτε τη με το χέρι και απολαύστε τη με τυρί φέτα, ελιές, ωμό ελαιόλαδο και γιατί όχι λίγο βούτυρο με σκόρδο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved