Τρεις συνταγές και το 4-σε-1 «μυστικό» που εξασφαλίζουν θρεπτικά γεύματα για τη μικρή μου

Όταν ένα μωρό διανύσει τους πρώτους τέσσερις με έξι μήνες της ζωής του, εμφανίζεται μπροστά του το πρώτο μεγάλο «σκαλοπάτι», αυτό της διατροφής.

Τρεις συνταγές και το 4-σε-1 «μυστικό» που εξασφαλίζουν θρεπτικά γεύματα για τη μικρή μου

Πλέον, μπαίνει σταδιακά στη φάση του απογαλακτισμού, με αποτέλεσμα να έχει ανάγκη μία μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, πέραν του μητρικού γάλακτος, για να καλύψει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που παρουσιάζονται στον οργανισμό του. Από την άλλη βέβαια, αυτό δεν είναι μία πρόκληση μόνο για τα μωρά, αλλά και για εμάς τις μαμάδες, αφού εμείς είμαστε εκείνες που θα βοηθήσουμε τα μικρά μας να απολαύσουν αυτό το γευστικό «ταξίδι», λαμβάνοντας συγχρόνως τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται στα τρυφερά στάδια της ανάπτυξης.

Παρότι η παιδίατρος που παρακολουθούσε τη μικρή μου, με είχε προετοιμάσει έγκαιρα για αυτό το «σκαλοπάτι», είχε παραλείψει να μου επισημάνει, πόσο μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο θα παρασκευάζω τα νέα γεύματα της μικρής. Γιατί, όπως μου εξήγησε μία φίλη μαμά λίγο αργότερα, δεν αρκεί να συμπεριλάβω στη συνταγή τα κατάλληλα υλικά, αλλά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, να φροντίσω ώστε να μην χάνονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να προσθέσω στον πάγκο της κουζίνας μου έναν «σύμμαχο» 4 σε 1, με τον οποίο θα παρασκευάζω εύκολα και γρήγορα, θρεπτικά γεύματα για τη μικρή μου!

Παρακάτω, λοιπόν, έχω συγκεντρώσει τις συνταγές που με βοήθησαν να συστήσω στην κορούλα μου μία πληθώρα νέων τροφών, αλλά και τον σύγχρονο τρόπο με τον οποίο εξασφάλιζα για εκείνη, ένα λαχταριστό γεύμα υψηλής θρεπτικής αξίας.

Γευστική σάλτσα από ρεβίθια για νουντλς

Η συγκεκριμένη σάλτσα είναι μία εξαιρετική επιλογή για τα μωρά, καθώς περιέχει ρεβίθια, μία «πλούσια» πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνης Α και C, ενώ χάρη στα λαχανικά, τη ντομάτα και το καρότο, παρέχει στα παιδιά τις απαραίτητες φυτικές ίνες για δουλεύει όσο το δυνατόν καλύτερα το γαστρεντερικό τους σύστημα. Για να την ετοιμάσεις, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

  • 40γρ. σέλινο
  • 1 ντομάτα
  • 1⁄2 καρότο
  • 40γρ. βρασμένα ρεβίθια
  • 50γρ. νουντλς καλά βρασμένα ή 50γρ. πουρέ βοδινού καλά βρασμένο

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή προετοιμάζοντας τα υλικά σου, πλένοντας τα λαχανικά, ξεφλουδίζοντας το καρότο, κόβοντας την ντομάτα και αφαιρώντας τους σπόρους της, ενώ στη συνέχεια, θα τα κόψεις σε μικρά κομματάκια του 1 εκατοστού. Κανονικά, σε αυτό το σημείο θα χρειαζόταν πρώτα να μαγειρέψεις τα λαχανικά και μετά να τα πολτοποιήσεις, όμως με τον παρασκευαστή υγιεινής βρεφικής τροφής της Philips Avent, δεν θα χάσεις επιπλέον χρόνο, αφού περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεσαι για να παρασκευάσεις, όχι μόνο μία μερίδα, αλλά τέσσερις, σε μία κανάτα των 1000ml!

Εσύ το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να σηκώσεις το καπάκι της κανάτας του, να τοποθετήσεις όλα τα υλικά και να ασφαλίσεις το καπάκι πίσω στη θέση του. Έπειτα, θα αφαιρέσεις το καπάκι του δοχείου για το νερό και θα το γεμίσεις μέχρι την ένδειξη «20 min». Θα τοποθετήσεις το καπάκι και θα πιέσεις τόσο, ώστε η κανάτα να μπει σε θέση μαγειρέματος. Θα ρυθμίσεις τον χρόνο μαγειρέματος στα 20 λεπτά και τα υλικά σου θα αρχίσουν να μαγειρεύονται από μόνα τους. Ναι, τόσο απλά και γρήγορα!

Με το πέρας των 20 λεπτών, η συσκευή θα σταματήσει από μόνη της. Θα επαναφέρεις το κουμπί του ατμού στη θέση «Off», θα αναποδογυρίσεις την κανάτα και θα προσθέσεις τα ρεβίθια, τα οποία προηγουμένως θα έχεις βράσει ξεχωριστά. Θα βάλεις την κανάτα στην κύρια μονάδα και θα την περιστρέψεις προς τα δεξιά, ώστε να ασφαλίσει σε θέση ανάμειξης. Για να πετύχεις την ιδανική υφή και πυκνότητα, θα αναμείξεις το περιεχόμενο 3 με 5 φορές για 15 δευτερόλεπτά τη φορά. Τέλος, θα μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μπολ, θα προσθέσεις 50 γρ. βρασμένα νουντλς ή 50 γρ. πουρέ βοδινού και θα περιμένεις λίγα λεπτά μέχρι να κρυώσει, για να το προσφέρεις στο μικρό σου.

sindages by philips1

Κοτόπουλο με τη γλύκα του μήλου

Το κοτόπουλο είναι μία τροφή που διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και ψευδάργυρο, δύο θρεπτικά στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του σκελετού, αλλά και του ανοσοποιητικού των παιδιών. Για να το δοκιμάσει το μικρό σου, μπορείς να το μαγειρέψεις στον ατμό με μήλο και γλυκοπατάτα, δημιουργώντας ένα γευστικό και ωφέλιμο γεύμα. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως η χρήση ατμού είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος για τα γεύματα των μικρών μας, αφού χάρη στον παρασκευαστή βρεφικής τροφής, η κυκλοφορία του ατμού ξεκινά από τη βάση προς το επάνω μέρος της συσκευής, με αποτέλεσμα τα υλικά να μην χάνουν τα θρεπτικά στοιχεία, την υφή και τα υγρά τους. Για να πραγματοποιήσεις τη συνταγή θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

  • 80 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
  • 225γρ. μικρές γλυκοπατάτες
  • 1/2 μήλο

Αφού πλύνεις και ξεφλουδίσεις το μήλο και τις γλυκοπατάτες, θα αφαιρέσεις προσεκτικά την πέτσα και το περιττό λίπος από το φιλέτο. Έπειτα, θα κόψεις όλα τα υλικά σε μικρά κυβάκια σε μέγεθος 1 εκατοστού. Θα βγάλεις το καπάκι της κανάτας του παρασκευαστή βρεφικής τροφής και θα προσθέσεις τα υλικά σου. Θα βγάλεις το καπάκι από το δοχείο νερού και θα γεμίσεις με νερό μέχρι το επίπεδο «20min». Θα κλείσεις το καπάκι και θα πιέσεις ελαφρά την κανάτα, ώστε να ασφαλίσει στη θέση μαγειρέματος. Θα ρυθμίσεις τον χρόνο μαγειρέματος στα 20 λεπτά και θα περιμένεις να ολοκληρωθεί η διαδικασία, για να ακούσεις το χαρακτηριστικό «μπιπ» και να επαναφέρεις το κουμπί ατμού στη θέση «Off».

Τέλος, θα αναποδογυρίσεις την κανάτα και θα την τοποθετήσεις στην κύρια μονάδα. Θα την περιστρέψεις προς τα δεξιά και θα την ασφαλίσεις στη θέση ανάμειξης. Ανάλογα με την υφή και την πυκνότητα που θες να έχει ο πουρές, θα αναμείξεις το περιεχόμενο 3 με 5 φορές για 15 δευτερόλεπτά τη φορά, μέχρι να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έπειτα, είσαι έτοιμη να σερβίρεις το μικρό σου!

Extra tip: Με τον παρασκευαστή βρεφικής τροφής Philips Avent, μπορείς να ετοιμάζεις περισσότερες από μία μερίδες κάθε φορά. Την ποσότητα φαγητού που περισσεύει έχεις τη δυνατότητα να την αποθηκεύσεις στο δοχείο που περιλαμβάνεται στη συσκευασία και να το ζεστάνεις αργότερα, ακολουθώντας τις λειτουργίες αναθέρμανσης και απόψυξης.

sindages by philips4


Λαχταριστός πουρές από πατάτα και μπρόκολο

Ένα «μυστικό» για να αγαπήσει το μικρό σου τα λαχανικά, είναι να του τα γνωρίσεις έγκαιρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διατροφικές συνήθειες που ακολουθεί ένα μωρό τους πρώτους δώδεκα μήνες, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό, τον τρόπο διατροφής που θα επιλέξει το παιδί αργότερα. Όσες περισσότερες τροφές του συστήσεις, τόσο λιγότερο ιδιότροπο και πιο δεκτικό θα γίνει στο μέλλον με τα γεύματά του. Συνεπώς, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να του γνωρίσεις το μπρόκολο, δημιουργώντας έναν αφράτο πουρέ με πατάτα, «πλούσιο» σε βιταμίνη C, κάλιο και νάτριο. Για να τον ετοιμάσεις θα χρειαστείς, 1⁄2 μεγάλη πατάτα (200 γρ.) και ένα μπρόκολο, ενώ η διαδικασία που θα ακολουθήσεις είναι ακριβώς η ίδια με την προηγούμενη συνταγή.

sindages by philips3



Εάν θέλεις, λοιπόν, να συνοδεύσεις το μικρό σου σε αυτό το «γευστικό» ταξίδι, τότε ο παρασκευαστής βρεφικής τροφής Philips Avent, δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα σου! Χάρη στα υγιεινά και νόστιμα γεύματα που παράγει, το παιδί εξοικειώνεται με πολλά και διαφορετικά είδη τροφών, ενώ λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ανέβει επιτυχώς κάθε «σκαλοπάτι» της ανάπτυξης, από τη στιγμή που θρέφεται με πολύ καλά αλεσμένα φρούτα και λαχανικά, μέχρι όταν θα αρχίσει να απολαμβάνει τροφές σε λίγο μεγαλύτερα κομμάτια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved