Συνταγή για το πιο νόστιμο και αφράτο τσουρέκι

Μαργαρίτα Νικολάου
Συνταγή για το πιο νόστιμο και αφράτο τσουρέκι

Τσουρέκι σπιτικό, αφράτο και με «κλωστές»

Bigstock

Αν θέλετε να σας πετύχει το τσουρέκι φέτος, τότε θα πρέπει να φτιάξετε αυτή τη συνταγή.

Η αγαπημένη μου περίοδος έφτασε! Το Πάσχα το αγαπώ γιατί φτιάχνω όμορφα πράγματα μαζί με την κόρη μου. Ένα από αυτά είναι και η παρασκευή τσουρεκιών.

Αγοράζω το βούτυρο, τη φρέσκια μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα και μπαίνω στην κουζίνα για τα τσουρεκάκια μου.

Τη συνταγή την έχω χρόνια, από μια φίλη. Βλέπετε έτυχε να δοκιμάσω τα τσουρέκια της και εντυπωσιάστηκα. Πετυχημένα στα όλα τους. Αφράτα και με «κλωστές». Έτσι όπως πρέπει να είναι ένα πετυχημένο τσουρέκι. Δεν γινόταν να μη ζητήσω τη συνταγή από τη Χριστίνα. Πλέον τα τελευταία 4 χρόνια αυτή είναι η συνταγή που εμπιστεύομαι και αγαπώ και φυσικά... που πάντα πετυχαίνω.

Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής παρακάτω, έτσι όπως την έχω σημειωμένη στο τεφτέρι μου. (Ναι, ναι έχω τεφτέρι με συνταγές 🙂)

Extra tip: Αν θέλετε να είναι γεμιστό με σοκολάτα δεν έχετε παρά να αλείψετε τις κοτσίδες με μαύρη σοκολάτα λιωμένη ή να βάλετε ανάμεσα στις κοτσίδες μικρά κομμάτια κουβερτούρας.

tsoureki.jpg

Σπιτικό τσουρέκι - Αφράτο και με «κλωστές»

Προετοιμασία: 10'

Eκτέλεση: 60'

Υλικά

  • 125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγά
  • 120 γραμμάρια ζάχαρη
  • 50 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
  • 180 γραμμάρια γάλα (πλήρες)
  • 1/2 κ.τ.γ τριμμένη μαστίχα
  • μια πρέζα αλάτι
  • αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για διακόσμηση

Βήματα

  • Στον κάδο του μίξερ διαλύστε τη μαγιά με 50 γραμμάρια χλιαρό γάλα.
  • Αφήστε για 3-4 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Έπειτα βάλτε τα αυγά, το γάλα και ανακατέψτε με τον γάντζο.
  • Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και συνεχίστε το ζύμωμα με τον γάντζο.
  • Σιγά σιγά ρίξτε το βούτυρο έως ότου έχετε μια ζύμη που είναι μαλακιά, ελαστική και που θα ξεκολλάει με ευκολία από τον κάδο.
  • Προσθέστε τα αρώματα, μαχλέπι και μαστίχα και ζυμώστε ώστε να μυρίσει στην κυριολεξία το σπίτι σας «τσουρέκι».
  • Πάρτε τη ζύμη, πλάστε τη σε μια μπάλα με τα χέρια σας, τοποθετήστε τη ξανά στον κάδο, σκεπάστε με μια ζελατίνα τροφίμων και αφήστε στην άκρη για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αφού φουσκώσει, βάλτε τη στον πάγκο, ζυμώστε τη και φτιάξτε τα τσουρέκια σας. Αν θέλετε να φτιάξετε μικρά ατομικά τσουρέκια χωρίστε τη σε 6 ίσα μέρη. Αν πάλι θέλετε να φτιάξετε ένα μεγάλο τσουρέκι, χωρίστε τη σε τρία ίσα μέρη που θα πλέξετε κοτσίδα.
  • Βάλτε τα τσουρέκια σας στο ταψί (να βάλετε λαδόκολλα στον πάτο) και αφήστε τα για μια ώρα σκεπασμένα μέχρι να φουσκώσουν.
  • Χτυπήστε ένα αυγό για να περάσετε το ή τα τσουρέκια σας από πάνω, πασπαλίστε με φιλέ αμύγδαλο ή σουσάμι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει.
  • Αν έχετε ένα μεγάλο τσουρέκι θα χρειαστεί ψήσιμο περίπου 40 με 50 λεπτά και αν έχετε μικρά τσουρεκάκια 20-30 λεπτά.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved